Fler frågor?

GotlandsHem hjärta vatten

I år satsar GotlandsHem extra på att spara vatten, bland annat med hjälp av en liten vattentraktor och tunnor som ger hyresgäster vatten till sina odlingar.

GotlandsHem värnar om både vattnet och utemiljön och därför har vi anställt en person som ska köra omkring med en röd liten traktor som drar en vagn med råvatten för bevattning. Råvatten är vatten som inte är tjänligt som dricksvatten. Traktorn fyller även på vattensäckarna vid våra nyplanterade träd som har en droppfunktion som ger ett jämnt vattenflöde. Ingenting går till spillo.

Vattentunnor samlar upp regnvatten
GotlandsHem har även installerat nära 40 vattentunnor som samlar upp regnvatten. Genom dessa kan hyresgästerna tappa vatten i en hink eller vattenkanna för att använda till sina planteringar. Tunnorna placeras i områden där hyresgäster har kolonilotter eller som genom GotlandsHems boinflytandeprojekt odlar i blomlådor eller i pallkragar. Om regnet skulle utebli kommer vattentraktorn och fyller på med råvatten istället.

Våra pooler
När bevattningsförbudet sätter stopp för mångas möjligheter till plask och lek i egen trädgård har GotlandsHem kunnat erbjuda bad i två utomhuspooler i kvarteren Melonen och Terra Nova i Visby. Tack vare vattentraktorn har vi kunnat hålla poolerna öppna under sommarlovet även i år med hjälp av det råvatten som använts vid påfyllning, rengöring och backspolning.

 

Så här kan du hjälpa till att spara vatten

Dusch

Duscha snabbt och stäng av vattnet under schamponering och tvagning. Om möjligt, köp ett snålspolande duschhandtag som kan halvera vattenmängden.
 
 

Vatten till poolen

Om du vill fylla din pool med vatten under bevattningsförbudet får du själv köpa och ordna transport med tankbil från Fårösund vattenverk.
 

 

Vattenkran

Låt inte kranen rinna i onödan, när du till exempel borstar tänderna. Vill du dricka kallt vatten? Låt en fylld vattenkanna stå i kylen istället för att spola ur kranen varje gång tills det blir kallt.
 
 

Regnvatten

Om du har möjlighet: spara regnvatten i tunnor eller liknande för vattning. Det vattnet är dessutom syrerikare än kranvatten.
 
 

Tänk på...

Att du under det rådande bevattningsförbudet inte får vattna med slang eller vattenspridare.
 
 

Fler råd och tips

Fler råd om att spara vatten hittar du på www.gotland.se/va