Intressentgrupper om hållbarhet
Intressentgrupper om hållbarhet
Vad pratade de om?
Vi på GotlandsHem vill utveckla vår verksamhet i dialog med våra intressenter, där de viktigaste intressenterna är våra hyresgäster.
I juni 2018 kunde den som vill delta i en intressentgrupp eller fokusgrupp, anmäla sitt intresse för det. Bland dessa satte vi sedan ihop fem olika fokusgrupper som var representativa för våra hyresgäster. Dessa grupper skulle diskutera hållbarhet ur olika perspektiv.
I början av oktober 2018 träffades grupperna för första gången.
Varje grupp fick börja med att svara på en enkät.
Dessutom skickades en digital enkät till ytterligare hyresgäster som också hade visat intresse av att delta i dialogen om hållbarhet.
Totalt svarade 31 hyresgäster på enkätfrågorna. Fokusgrupperna bestod av sammanlagt 13 hyresgäster.
Sedan diskuterade grupperna de olika frågorna och vad det var som deltagarna anser är viktigast att GotlandsHem arbetar med på ett strukturerat sätt. Fokusgrupperna tog även fram förslag på förbättringsområden.
Hållbarhetsfrågor som värderades högt
Vi ville veta vad hyresgästerna tycker är viktigast att GotlandsHem fokuserar på när det gäller hållbarhet inom kategorierna miljö, sociala frågor och ekonomiska frågor. Genomgående tyckte grupperna att de flesta av frågorna var mycket viktiga, men dessa värderades högst:
• God affärsetik
• Miljövänliga materialval
• Prisvärda hyresnivåer
• Väl fungerande avfallshantering
• Motverka diskriminering mot hyresgäster
• Undvika utsläpp till mark och vatten
• Cirkulär ekonomi
• Minska klimatpåverkan (koldioxidutsläpp)
Dessa 8 punkter värderades alltså högst av totalt 41 ämnen. Svaren visar att hyresgästerna prioriterar frågor kring det egna välbefinnandet, som till exempel hyresnivå och materialval men även de frågor som har en långsiktig och samhällelig inverkan, som affärsetik och klimatpåverkan.
Intressenternas förslag på hållbarhetsåtgärder
• Vattentunnor på sommaren
• Information om hur hyresgäster kan spara vatten
• Byte till snålspolande kranar och duschar
• Utegym
• Gårdsodling
• Låsbara cykelförråd
• Hållbarhetsutbildning av bovärdar
Det här pratade grupperna om:
De flesta deltagare anser att en mindre hyreshöjning är rimlig om GotlandsHem börjar arbeta mer fokuserat med hållbarhetsfrågor. Om det genomförs vill man att resultaten ska kommuniceras tydligt och löpande. Flera deltagare föreslår att GotlandsHem i så fall ska anställa personer som uteslutande arbetar med hållbarhetsfrågor direkt mot hyresgästerna. Dessa personer ska fungera som en ”länk mellan hyresgästerna och bovärdarna”.
En återkommande fråga är renoveringar och annat underhållsarbete som utförs av underleverantörer. Upplevelsen är att arbetet ofta är undermåligt utfört och att resultatet inte kontrolleras av GotlandsHem. Ett exempel som nämns av en deltagare är målarfärg som stänkt på hens vitvaror och möbler under en ommålning av köket. När GotlandsHem inte kontrollerade underleverantörens arbete skapades en oro hos hyresgästen att bli beskylld för att ha orsakat färgfläckarna.
Att Gotlandshem behöver arbeta mer med förebyggande åtgärder är viktigt för de flesta deltagare. Uppfattningen idag är att även om visionen kan vara ambitiös, så utförs det praktiska hållbarhetsarbetet först när ett problem har uppstått.
Ungefär hälften av deltagarna säger sig vara beredda att byta hyresvärd om de skulle bli väldigt missnöjda med hur GotlandsHem sköter hållbarhetsarbetet. Ingen är dock så pass missnöjd idag, och anser att ett byte inte heller skulle vara möjligt då det inte finns några reella alternativ utöver GotlandsHem om man saknar personliga kontakter med privata hyresvärdar.
De flesta deltagare är positiva till att delta mer i hållbarhetsarbetet. Dels för egen del – flera skulle exempelvis vilja ha möjlighet till odling på gården – och dels för att det skulle skapa bättre stämning om hyresgästerna rör sig oftare utomhus, träffar varandra mer regelbundet och känner att de är delaktiga i utformningen av bostadsområdet. Om detta ska genomföras uttryckte en deltagare att GotlandsHem inte bör implementera samma initiativ på alla områden, då varje område och de som bor där har unika förutsättningar och behov.
Alla fokusgrupperna uttrycker en viss oro inför framtida hyreshöjningar. Särskilt i gruppen hyresgäster över 65 är man orolig över att hyrorna ska bli marknadsstyrda och att fler lägenheter ska ombildas till bostadsrätter. Hyreshöjningar i linje med löneindex anses generellt som acceptabelt.
Även om deltagarna uttrycker en del kritik betonar man att GotlandsHems hållbarhetsarbete har blivit bättre de senaste åren. Att workshopen hålls är positivt och ett tecken på att arbetet går åt rätt håll.