Fler frågor?

Andrahandsuthyrning

Två leende kvinnor bär flyttkartonger från radhus.

Om du inte ska bo i din bostad under en begränsad tid kan du i vissa fall hyra ut den i andrahand. Tänk på att du alltid måste ansöka och få ett godkännande av oss innan du kan hyra ut din lägenhet.

I ansökan anger du varför du vill hyra ut i andrahand. Enligt hyreslagen, 12 kap. §40 JB måste du alltid ha ett beaktansvärt skäl för ett godkännande och du ska kunna styrka ditt skäl med ett intyg. Godtagbara skäl kan exempelvis vara studier, sjukdom eller för att provsambo. Kontakta vår kundservice för att prata mer om vilka skäl som kan godkännas.

Om du ska studera eller arbeta utomlands under andrahandsuthyrningen måste du också fylla i blanketten ”Fullmakt Andrahandsuthyrning” så att det finns en person i Sverige som företräder dig gentemot GotlandsHem.

Handläggningstid

Normal handläggningstid är 2-3 veckor, du får då ett brev från oss som meddelar om uthyrningen blir godkänd eller inte. Godkännandet är alltid tidsbegränsat, normalt högst ett år i taget.

Sommaruthyrning

GotlandsHem tillåter uthyrning under sommaren juni – augusti med undantag för vissa kvarter. (observera att nya regler gäller från 2021)

I följande områden är sommaruthyrning inte tillåten:
– Visby innerstad
– Sjöliljan
– Trilobiten
– Adjutanten 1, 3 och 4
– Sergeanten 5
– Studentlägenheter

 

Blanketter

Ladda ner den blankett du behöver om du vill hyra ut din lägenhet i andrahand. Lämna in ansökan till kundmottagningen på Jungmansgatan 1 eller skicka den till AB GotlandsHem, 621 83 Visby.
 

Mer information

Mer om andrahandsuthyrning kan du läsa på Hyresnämndens hemsida.
 

Du ansvarar för bostaden

Som hyresgäst hos GotlandsHem är du ansvarig för lägenheten under andrahandsuthyrningen. Det kan t.ex. gälla krav på hyra, störningar eller andra ärenden som har med lägenheten att göra.

För din egen skull är det viktigt att du upprättar ett hyresavtal med den du hyr ut till. Exempel på hyresavtal finns att hämta på nätet eller köpa i bokhandeln.

 

Relaterade frågor

Om du inte ska bo i din bostad under en tidsbegränsad period kan du i vissa fall hyra ut bostaden i andrahand. Läs mer
När du har hittat en bostad att byta med, fyller du i en blankett för direktbyte och skickar in den till oss.
GotlandsHem erbjuder olika typer av boendealternativ utöver de lägenheter med grundläggande villkor. Läs mer
Du har möjlighet att byta din lägenhet mot ett annat boende och göra ett bostadsbyte. Lägenheter med särskilda villkor kan endast byta med bostäder som har samma villkor. Läs mer