Hoppa till innehåll Fler frågor?

Andrahandsuthyrning

Två blonda kvinnor bär flyttkartonger i ett bostadsområde.

För att hyra ut i andra hand krävs det tillstånd från GotlandsHem. Den som hyr ut utan tillstånd bryter mot hyreslagen och riskerar därmed dryga straff och att förlora sin bostad.

Godkänd andrahandsuthyrning

Om du inte ska bo i din bostad under en begränsad tid kan du i vissa fall få tillstånd av GotlandsHem att hyra ut din bostad i andra hand. Godkännandet är alltid tidsbegränsat, normalt högst ett år i taget.

Enligt hyreslagen måste du alltid ha ett godtagbart skäl, ett så kallat ”beaktansvärt skäl”, för att få tillstånd att hyra ut din bostad och du ska kunna styrka ditt skäl med ett intyg.

Godtagbara skäl kan till exempel vara studier, sjukdom eller för att prova att vara sambo. Kontakta gärna vår kundservice för att prata mer om vilka skäl som kan godkännas.

Ansökan

Om du vill hyra ut din bostad i andra hand måste du först skicka in en ansökan till GotlandsHem. Det gör du genom att fylla i blanketten för andrahandsuthyrning.  I ansökan anger du varför du vill hyra ut din bostad.

Om du ska studera eller arbeta utomlands under andrahandsuthyrningen måste du också fylla i blanketten som heter ”Fullmakt andrahandsuthyrning”. Detta för att det måste finnas en person i Sverige som företräder dig. Kontakta vår kundservice så hjälper de dig med fullmakten.

Handläggningstid

Normal handläggningstid är en vecka, under vissa perioder kan det dock ta längre tid. Efter att ansökan prövats får du ett mejl från oss som meddelar om uthyrningen blivit godkänd eller inte. Om vi avslår din ansökan har du alltid möjlighet att på egen begäran få beslutet prövat av hyresnämnden.

Ansvar för bostaden under uthyrningstiden

Som hyresgäst hos GotlandsHem har du ansvaret för bostaden även under andrahandsuthyrningen. Det innebär bland annat att det är du som är ansvarig för att hyran betalas och att störningar inte förekommer.

För din egen skull är det viktigt att du upprättar ett hyresavtal med den du hyr ut till.

Vad händer om du hyr ut utan tillåtelse?

Att hyra ut sin bostad i andra hand utan hyresvärdens godkännande är inte tillåtet enligt hyreslagen och innebär att hyresavtalet är förverkat. Det betyder att GotlandsHem kan säga upp dig som hyresgäst och du kan tvingas flytta.

Sedan oktober 2019 är det även brottsligt att hyra ut sin bostad i andra hand om du tar ut en hyra som överstiger din månadshyra med mer än ett tillägg på maximalt 15 procent.

Det krävs inte att hyresvärden först informerar om att du måste rätta dig, GotlandsHem kan säga upp dig som hyresgäst direkt om du hyr ut din bostad i andra hand utan tillåtelse.

Mer information om andrahandsuthyrning finns att läsa på både hyresnämndens och GotlandsHems hemsidor.

Vi är måna om dig som hyresgäst och vill inte att du begår brottsliga handlingar av misstag. Därför ber vi dig att kontakta oss så hjälper vi dig att göra rätt.

Vi testar reglerad uthyrning under kort tid i sommar

Under sommaren 2022 kommer vi att testa ett upplägg som ger våra hyresgäster möjlighet att hyra ut sina bostäder i andrahand under kortare perioder.

Möjligheten för GotlandsHems hyresgäster att hyra ut sin bostad över sommaren togs bort för att öka tryggheten och för att skapa lika förutsättningar för alla hyresgäster då reglerna var olika beroende på var man bodde. Sedan förra året har tillfällig uthyrning inte varit tillåtet.

Vi genomför en pilot under perioden juni till augusti 2022. Det innebär att du som är hyresgäst hos oss har möjlighet att hyra ut din bostad till Region Gotland under denna period. Bostäderna hyrs i andra hand av Region Gotland som i sin tur förmedlar bostaden till en av de många sommarvikarierna, så som sjuksköterskor, läkare, hemtjänstpersonal med flera.

Så funkar det

Om du vill hyra ut din bostad så kontaktar du Region Gotland, Bostadsservice på telefon 0498-26 80 48 eller genom att mejla till bostadsservice.hsf@gotland.se. Om Region Gotlands Bostadsservice har behov av din bostad så gör ni tillsammans en ansökan och skickar in till GotlandsHem. De har ansökningsblanketter och hjälper dig med din ansökan.

Vilka villkor gäller?

Den enda skillnaden mot en vanlig ansökan om andrahandsuthyrning är att du som hyresgäst inte behöver ha särskilda skäl för att hyra ut till Region Gotland. I din ansökan anger du därför ”Region Gotland” som skäl för din uthyrning.

Tänk på att den hyra du tar ut som mest får motsvara din ordinarie hyra med ett tillägg om 15 procent om din bostad är fullt möblerad. Du har även möjlighet att ta betalt för andra faktiska kostnader du har som ingår i andrahandsupplåtelsen, till exempel parkering, el, bredband eller liknande.

Mer information

Mer om andrahandsuthyrning kan du läsa på Hyresnämndens hemsida.

Du ansvarar för bostaden

Som hyresgäst hos GotlandsHem är du ansvarig för lägenheten under andrahandsuthyrningen. Det kan t.ex. gälla krav på hyra, störningar eller andra ärenden som har med lägenheten att göra.

För din egen skull är det viktigt att du upprättar ett hyresavtal med den du hyr ut till. Vi rekommenderar att du använder vårt andrahandskontrakt för bostad, som även är din ansökan.

Relaterade frågor