Fler frågor?

Krister odlar växter och grannrelationer

GotlandsHems förslagsråd går varje månad igenom förslag på förändring eller utveckling av boendemiljön som du som hyresgäst skickar in. En av de som har gjort det är Krister Hansesjö. På hans inrådan finns nu odlingskragar i kvarteret Bogen 2.

Krister Hansesjö bor på Jungmansgatan i kvarteret Bogen 2. Han är intresserad av att odla både växter och relationer till grannarna. Hans funderingar och idéer har mynnat ut i en trevlig förnyelse i kvarteret. Vi träffar honom vid ett antal pallkragar, där han odlar och pysslar om örter, kryddor och blommor.

– Jag bor själv på nedre plan och har möjlighet att skapa lite trivsel och grönska på uteplatsen. Men jag såg också behovet av att göra något som kan engagera fler, något att samlas kring. Jag tar ofta en kaffe med grannen, ibland kommer ytterligare någon granne förbi. Vi mår bra av att ha lite social kontakt, konstaterar Krister.

Kristers första idé var en grillplats och en upprensning av sly och buskar i ett litet skogsparti och gärna en fika-plats eller någon odlingsmöjlighet.

Efter diskussioner med Gotlands¬Hem blev så småningom en samling odlingslådor verklighet. I ett antal pall¬kragar med planteringsjord finns nu möjligheten för de boende att själva odla och skörda – och inte inte minst att ses och prata på ett trivsamt och otvunget sätt.

Alldeles intill står en regnvatten¬tunna som samlar upp nederbörden och i mitten av det lilla arrangemanget finns ett enkelt bord så att man kan sitta ner och ta en fika eller bara gotta sig i solskenet.

Bli en blomvärd

Alla GotlandsHems hyresgäster har nu chansen att vara blomvärd och göra det lite extra fint i kvarteret. Du väljer själv vilken blomlåda eller rabatt du skulle vilja pyssla om, eller om det kanske skulle behövas en ny.

Läs mer
 

Odlingstips

Innan det är dags att börja odla i pallkragen kan du läsa vad Louise Billqvist, vår parkhandläggare och odlingsproffs, tipsar om vad du kan göra innan våren kommit igång på riktigt.

Ladda ner odlingsinspiration

 

Ansök om att hemodla

Vårens ansökningsperiod:
1 november – 28 februari

Ladda ner blankett

 

Relaterade frågor

Grannsamverkan på GotlandsHem är en form av samarbete mellan grannar för att öka tryggheten i området. Läs mer
Det finns sop- och återvinningsstationer i alla GotlandsHems bostadsområden så att du som hyresgäst lätt ska kunna källsortera. Läs mer
Vid problem med skadedjur eller ohyra som löss, kackerlackor, myror, silverfiskar, råttor och möss i lägenheten kan du ringa till Nomor telefon 0771 122300. Saneringen är kostnadsfri för dig som är hyresgäst hos oss.
Myrdosor kan beställas av NoMor telefon 0771 122300, vi har även ett antal dosor hos Kundservice på Jungmansgatan 1.
Med några praktiska tips och råd kan du och din omgivning trivas bättre. Läs mer
En trygghetsvandring är ett sätt för dig som hyresgäst att aktivt kunna påverka din bostadsmiljö. Läs mer