Hoppa till innehåll Fler frågor?

Flyttstädning

Pappa dammsuger, dotter sitter i soffa

När du lämnar din hyreslägenhet för gott ska den vara ordentligt flyttstädad. Ställen man lätt missar är bakom spisen och kylen, inne i fläkten och i ugnen, golvbrunnar och under tvättställ. Här får du en liten hjälp.

Väggar, dörrar och luckor

Skåp och garderober Torka av in- och utvändigt och i lådor. Kom ihåg luckornas överkant. Tapetserade väggar ska dammas av med en torr trasa eller dammsugas. Plastad tapet kan göras ren med en mild våttvättning. Målade väggar tvättas med ett milt rengöringsmedel. Tvätta nedifrån och upp och skölj och torka noga. Dörrar tvättas med milt rengöringsmedel. Tvätta på alla sidor och på överkanten. Rengör också alla dörrfoder.

Lådor och skåp

Ta bort eventuellt hyllpapper, remsor och häftstift. Tvätta insidorna av skåp och luckor med ett milt rengöringsmedel, men ta det lugnt med vätan. Lådorna kan svälla om det blir för mycket vatten i dem.

Fönster

Putsa rutorna på alla sidor. Använd fönsterputs eller vanligt diskmedel. Torka fönsterbågarna noga. Våttorka fönsterbänken.

Golv

Efter dammsugning ska golvet våttorkas (gäller alla typer av golv). Använd såpa eller milt rengöringsmedel. Var alltid försiktig och sparsam med vattnet vid tvättning av golven.

Tak

i kök, badrum och toalett går att tvätta som övriga målade ytor. De andra taken kan dammas eller dammsugas försiktigt.

Element

Använd elementborste för att komma åt bakom elementen. Torka av både rör och element.

Köket

Fläkt Gör rent köksfläkten samt byt ut filtret om det är dåligt.
rengörning av köksfläkt
Spisen och ugnen ska göras ren både på utsidan och insidan. Glöm inte att dra fram spisen och göra ordentligt rent bakom. Dra inte i luckhandtaget. Öppna luckan och ta tag i ugnens ”tak” istället. Ugnen kan vara besvärlig att få ren. Men stryk på såpa och värm upp ugnen till 125 grader. Låt den svalna och tvätta, skölj och torka. Använd inte stålull eller slipande svamp på spisens emalj. Men spisplattorna kan gärna gnuggas av. Kom ihåg att göra rent ugnsplåtar, galler och värmeelementet i ugnen.
Kyl och frys stängs av och frostas av, gör rent både invändigt och utvändigt med en mild rengöringslösning. Glöm inte att dammsuga utrymmet bakom ventilationsgallren. Lämna skåpdörrarna öppna.
Diskbänken som är av plastlaminat är bra att tvätta av med något milt rengöringsmedel. Är skivan av teak eller bok kan det vara lite besvärligare. Efter rengöringen kan träytan oljas in med paraffinolja. Diskbänksplåten lyser extra fint om den putsas och eftertorkas med en mjuk trasa. Ventilen i diskhon kan behöva ligga i ett bad med rengöringsmedel innan den tvättas och sätts tillbaka igen.

Badrummet

Handfatet Gör rent handfatet in- och utvändigt, tag isär och tvätta propp och sil i handfatet. Gör detsamma med vattenlåset, första rörböjen under handfatet.
rengörning av vattenlås
Golvbrunn Rengör golvbrunnen.
Rengörning av golvbrunn
Ventiler och lampkupor Plocka ner ventiler och lampkupor och rengör dessa in- och utvändigt.

Balkong och uteplats

Städa balkongen, men var försiktig med vatten så att det inte droppar på eventuella grannar nedanför. Uteplatsen måste också städas om det finns en sådan. Sopa plattorna, klipp gräset och rensa bort ogräs från rabatterna.

Parkeringsplats

Garage eller parkeringsplats ska göras rent. Försök att få bort oljerester och vägsmuts. Kontrollera golvbrunn, golvränna och oljeavskiljare om det finns sådana. Ta bort bilnummerskylten om det finns en sådan på p-platsen.

Förråd

Sopa och eller dammsug förrådet. Lämna förrådet olåst för nästa hyresgäst.

Nycklar och lås

Lägg alla nycklar, tvättcylinder och bokningsbrickan i den bifogade nyckelpåsen. Ta kontakt med din bovärd som informerar om var du lämnar nycklarna

TV-boxen

Lämna kvar tv-boxen för Telias tv-grundutbud tillsammans med fjärrkontroll och tillhörande kablar (HDMI och SCART) i lägenheten. Om du lagt till egna koder ska tv-boxen återställas med de koder som tillhör lägenheten. Koder till tv-boxen finns på insidan av luckan till bredbandsskåpet.

Kök

Lampkupa
Kyl, sval och frys
Spis
Fläkt
Bänkskiva
Diskbänk
Skåp och lådor
Vägg
Dörr och dörrkarm
Golv och golvlist
Fönster och fönsterkarm
Element
Eluttag

Sovrum

Garderob
Vägg
Dörr och dörrkarm
Golv och golvlist
Fönster och fönsterkarm
Element
Eluttag

Badrum

Toalettstol
Handfat
Badrumsskåp
Badkar eller dusch
Golvbrunn
Tvättmaskin och torktumlare
Lampkupa
Ventil
Rör och element
Vägg
Dörr och dörrkarm
Golv och golvlist
Eluttag

Vardagsrum

Vägg
Dörr och dörrkarm
Golv och golvlist
Fönster och fönsterkarm
Element
Eluttag

Övriga utrymmen

Uteplats eller balkong
Förråd
Parkeringsplats