Hoppa till innehåll Fler frågor?

Skadedjur i hemmet

Öppen turkosfärgad resväska fylld med kläder och saker för att åka iväg på semester

Ibland händer det att insekter och småkryp hittar sig in i våra lägenheter. Det är inte ovanligt att få hem oinbjudna gäster i resväskan i form av olika sorters skadedjur när du är ute och reser. Var därför extra uppmärksam, och om du drabbas kontaktar du saneringsföretaget Nomor.

Om du får skadedjur i lägenheten måste du kontakta saneringsföretaget Nomor så fort som möjligt. Då kommer de och gör en kostnadsfri inspektion och sanering så att spridningen kan stoppas. Vid sanering och efterbehandling är det viktigt att du som hyresgäst följer de instruktioner du får så att skadedjuren inte kommer tillbaka.

Tips för att undvika vägglöss när du reser:

  • Packa i tättslutande plastpåsar.
  • Leta efter spår av vägglöss på undersidan av sängen och under madrassen.
  • Undvik att lägga väskan på eller under sängen.
  • När du kommer hem kan du packa upp din väska på ett ljust underlag och en väl upplyst plats. Tvätta, torktumla eller frys dina kläder direkt när du kommer hem.

Vägglöss

Vägglöss är aktiva på natten och lever av att suga blod från oss människor. De är 5–8 millimeter, rödbruna och liknar små platta skalbaggar. Svart spillning, blodfläckar på lakanet och utslag på kroppen efter insektsbett kan vara tecken på att du fått vägglöss. Om du känner dig osäker kan du pröva att fästa dubbelhäftande tejp runt om sängbotten. Om du har vägglöss kommer de att fastna i tejpen inom de närmaste dagarna. Var extra uppmärksam om du tar hem begagnade möbler som soffor och sängar, dessa kan sprida vägglöss. För att bli av med vägglöss krävs sanering. Ju snabbare du upptäcker att du blivit drabbad desto enklare är det att bli av med lössen.

Kackerlackor

Kackerlackan kan både äta av dina livsmedel, smutsa ner dem och avge en otäck lukt. De angriper också textilier, papper och läder. Kackerlackan kan sprida smitta och ses som en sanitär olägenhet. Kackerlackan blir 12–16 millimeter lång. Den trivs bäst vid ugnar, värmerör, kylskåpsmotorer och andra ställen där det är 25–33 °C. Den är mycket ljusskygg och gömmer sig i mörka och trånga sprickor.

Råttor och möss

Tänk på att inte mata fåglar från balkongen eller på uteplatsen, eftersom spilld mat kan locka till sig råttor och möss. En fullvuxen brunråtta kan komma igenom en springa som är lika stor en femkrona och en liten mus kan komma in i springor som är små som baksidan av en blyertspenna. När det blir kallare ute och gnagare vill in i värmen är det bra att hålla fönster och balkongdörrar stängda.

Myror

Har du sötsaker framme i hemmet dröjer det inte länge innan myrorna kommer dit. Arbetarmyror är ständigt på jakt efter föda. Den myra som först hittar något att äta meddelar sina kamrater genom att lägga ut ett doftspår fram till födan. Kamraterna följer doftspåret som sedan blir en myrstig. Lättast att bli av med myrstigen och hindra att fler myror kommer är att skura golvet och därigenom ta bort doftspåret för andra myror. Om du har problem med myror kan du kontakta din bovärd som ger dig myrdosor. Om problemet kvarstår så hör du av dig till Nomor genom att anmäla direkt eller kontakta dem per telefon eller epost.

Om du misstänker eller upptäcker skadedjur som vägglöss, kackerlackor eller råttor i din lägenhet eller någon annanstans i huset, kontaktar du saneringsföretaget Nomor som GotlandsHem har avtal med. Du kan också göra en skadeanmälan direkt. Saneringen är kostnadsfri för dig som är hyresgäst hos oss.

Tips och råd från Nomor:

För att slippa kackerlackor:

  • Städa och håll rent hemma, då tar du bort födan för kackerlackorna.
  • Förvara livsmedel i täta lådor eller plastpåsar.
  • Töm soppåsen ofta så att inte lukten av mat drar till sig insekter.
  • Undvik att låta husdjurens mat stå framme för länge.
  • Se upp för fuktskadade områden och framförallt bakom spisen, där trivs kackerlackorna.

För att slippa myror:

  • Låt inte mat och sötsaker vara framme.
  • Skura golvet om du ser en myrstig, då tar du bort doftspåret.
  • Se även till att det inte finns sprickor/hål i lister och fasad.

För att slippa mjölbaggar, pälsänger och silverfiskar

  • De flesta insekter går att döda med hjälp av kyla eller värme.
  • Lägg in mjölpaketet i frysen under några dygn eller i ugnen några timmar i ca 70 grader.
  • Du kan torktumla eller stryka textil med ett varmt strykjärn för att motverka pälsänger.
  • Silverfisken lever av smuts från badrum och kök men även tvålrester i kakelsprickor. Se till att luftfuktigheten är lägre än 75%.