Tips och råd hemma

För att du ska trivas så bra som möjligt i din bostad är det viktigt att du tar väl hand om den. Vi har samlat några enkla tips och råd som kanske kan vara till hjälp för dig.
Vem är det egentligen som ser till att brandvarnaren fungerar, att silen rensas eller att det inte drar kallt från ditt fönster? Ibland är du själv ansvarig och ibland kommer vi för att hjälpa till. Det är inte alltid helt lätt att veta vem som gör vad.
Se nedan där du få tips uppdelade per rum för ditt hem och vi försöker även reda ut vad som är din uppgift att sköta och när du bör ringa oss för hjälp. Vi hoppas att tipsen kan komma till nytta för dig.
Saknar du tips och råd är du välkommen att ställa en fråga i vårt kundforum.
Tips för hall
Ytterdörr och reklam
Som hyresgäst ansvarar du själv för skötsel av din ytterdörr, även dess utsida. Det är bra att se över tätningslisterna för att undvika drag och ljud från trappuppgången. Objektsnumret hittar du i överkant på dörren. Numret är bra att känna till vid kontakt med oss på GotlandsHem. Det fyrsiffriga numret på den gula skylten är Lantmäteriets och du anger detta nummer vid adressändring. Vi rekommenderar att du inte sätter upp klisterlappar eller liknande på dörren för reklamhantering.
Titthål och extra lås
Vi har inget emot om du vill sätta in titthål eller extra lås, men du som hyresgäst får stå för kostnaderna. Om du har ett extra lås installerat är det viktigt att du, vid reparation eller underhåll i din lägenhet, inte låser extralåset. Är det inte möjligt, måste du boka tid för reparation och underhåll. Extra lås tillhör hyresvärden och vid utflyttning ska nycklar lämnas till hyresvärden.
Proppskåp
I varje lägenhet sitter ett proppskåp i hallen. Huvudsäkringar, (16 A) sitter i ett proppskåp i trapphuset. Från proppskåpet går ledningar till elektriska installationer i lägenheten. Om till exempel din kyl inte fungerar, kan det vara en säkring som gått och då bryts strömmen. En färgprick (signalpärla) på säkringen visar tydligt vilken strömstyrka som den är avsedd för. När säkringen är trasig lossnar normalt denna färgprick. När du byter en säkring, var noga med att kontrollera att du ersätter den trasiga proppen med rätt färg.
Elschema
Elschemat visar vilken propp som går till vad. Vid elinstallationer ska du alltid kontakta din bovärd, till exempel vid lagning av dina strömbrytare och vägguttag.
Brandvarnare
Brandvarnaren i din lägenhet är en billig livförsäkring. Den reagerar på rök och varnar dig. Tänk på att det är ditt ansvar att kontrollera att den fungerar, testa den gärna en gång i månaden. När batteriet börjar ta slut piper brandvarnaren med en signal i timmen. Då är det hög tid att byta batteri. Kom ihåg att byta batteri en gång per år, förslagsvis till första advent.
TV och bredband
I varje bostad ingår en tv-box som stödjer ett grundutbud av tv från Telia. För att se på andra kanaler än de som ingår i grundutbudet vänder du dig till Zmarket.
Tips för kök
Spis
När du rengör din spis, använd inte starka rengöringsmedel eller scotch brite-svampar då de lätt kan skada den känsliga emaljen. Använd inte ugnen för att värma upp lägenheten. Ugnen kan explodera och du som hyresgäst blir då ansvarig för skadorna.
Belysning
Lamporna i fast armatur byter du själv. Detta gäller både lysrör och ugnslampa. Se till att den nya lampan inte har högre effekt än den som anges på armaturen.
Spisfläkt
Gör rent ditt fettfilter ofta, gärna en gång i månaden. De yttre delarna av din fläkt rengör du enklast i samband med den normala städningen. Ett smutsigt fettfilter utgör en stor brandfara. En ren fläkt och att alltid ha ett vädringsfönster öppet samtidigt som du lagar mat gör att fläkten suger bättre.
Kyl och frys
Kylskåpets temperatur bör vara mellan 6–8 plusgrader och frysen ska hålla 18–20 minusgrader för att matvarorna ska hålla länge. Kontrollera att tätningslisten sluter tätt i dörrarna så att inte all kyla strömmar ut. Rengör kyl och frys regelbundet och kom ihåg att rengöra avrinningshålet.
FROSTA AV
Det är viktigt att du frostar av frysen regelbundet. Det sänker din energiförbrukning och du får en jämnare temperatur i frysen. Låt isen tina av sig själv och använd inga vassa föremål som kan skada inredningen i frysen eller kylen. Du kan då bli ersättningsskyldig.
Diskmaskin
Det är inte standard med diskmaskin i lägenheten. Om du planerar installation av diskmaskin kontakta din bovärd.
Källsortering
Många har delar av sin källsortering under diskbänken. Det kan ofta bli fullt och trångt. Var noggrann med att inte stöta emot avloppsrören, då de lätt går isär och orsakar vattenskador i köket.
Tips för badrummet
Badkar
I badrummet är det ofta vått och fuktigt, det är därför extra viktigt med god ventilation för att undvika fuktskador. Man ska hålla rent på ställen där luften har svårt att cirkulera, till exempel bakom badkaret. Smuts som binder fukt samlas lätt här. Var uppmärksam på fukt och mögel. Om möjligt ska en luftspringa på cirka två centimeter finnas mellan ett fristående badkar och väggar så att luften lättare kan cirkulera.
Toalettstol
Om du har en toalett som står och rinner eller droppar, prova med att spola ett par gånger. Fortsätter toaletten att rinna ska du snarast kontakta din bovärd. Var aktsam med vad du slänger i din toalett. Du får absolut inte kasta bindor, blöjor, tops, bomull, pappershanddukar, och kattsand i toaletten. Det sväller upp och orsakar kostbara stopp i avloppet.
Cigarettfimpar, miljöfarliga ämnen och vätskor som färgrester, lösningsmedel, nagellack och aceton får inte heller kastas i toaletten.
Rengöringsmedel
Ytor och inredning som rengörs ordentligt håller sig fräscha längre och behovet av reparationer minskar. Använd enbart vatten i den mån det går. Använd inte avkalkningsmedel vid rengöring i badrum, använd istället ättika eller citronsyra. Färgade avkalkningsmedel missfärgar golv, väggar, glasyr och plast. Den nya typen av glasyr (emalj) är mycket känslig för starka rengöringsmedel.
Golvbrunn
Golvbrunnen i ditt badrum har ett vattenlås. Med jämna mellanrum måste vattenlåset i golvbrunnen rensas för att undvika stopp och dålig lukt. Det kan du som hyresgäst göra själv. Ta bort gallret som täcker golvbrunnen. Ibland kan gallret vara monterat med några skruvar som först måste tas bort. Ta bort eventuella hårstrån och annat som fastnat i brunnen. Borsta brunnen ren med diskmedel eller såpa och spola den med handduschen. Montera på gallret igen och se till att det finns tillräckligt med vatten i golvbrunnen.
Golv
Gummi och plastmaterial kan missfärga plastmattan vid direkt anliggning. Exempel på detta är tvättmaskinsfötter, gummihjul (t ex barnvagnshjul), duschrakor och fönsterskrapor. Undvik att använda mattor med en baksida av gummi då dessa mattor kan missfärga golvmattan. Du som hyresgäst kan bli ersättningsskyldig för eventuella missfärgningar av golvmattan. Plastgolv i våtrum får aldrig polishbehandlas eftersom detta kan öka halkrisken.
Vägg
Undvik att göra hål i väggar för extra krokar och hängare. Gäller särskilt i bad- och duschutrymmet, då det förstör tätskiktet i väggarna. Observera att tryck av plastpåsar, till exempel påsar med bomullsvadd som hänger mot en vägg, kan ge upphov till bestående missfärgning på väggen.
Ventilation
För att få bra ventilation i hela lägenheten är det viktigt att samtliga ventilationsdon hålls rena. Torka rent med trasa för att få bort damm. Vrid inte ventildonet då det påverkar inomhusklimatet negativt.
FUKT OCH MÖGEL
När vi badar och duschar, lagar mat, diskar eller tvättar så bildas fukt. Vi människor avger också själva en del fukt till rumsluften. Det är viktigt med bra ventilation för att det inte ska bli för fuktigt. Var uppmärksam på om ditt bad- eller duschrum börjar lukta illa. Ser golv eller väggar ut som om de inte håller tätt ska du kontakta din bovärd.
Råd och tips
- Låt badrumsdörren stå öppen när du inte använder badrummet – om möjligt även när du duschar.
- Håll väggar rena och var extra noga med att göra rent under badkaret.
- Kondens bildas på väggarna vid längre duschning än fyra minuter, vilket kan orsaka fuktskador. Tänk på att inte duscha så länge.
- Torka golvet efter ditt bad eller din dusch.
Tvättstuga
Vi rekommenderar att du inte installerar tvättmaskin och torktumlare i din lägenhet då ventilationen inte är tillräcklig. I ditt område finns en tvättstuga som du som hyresgäst kan boka via hemsidan eller på plats. För att komma in i tvättstugan använder du en bokningsbricka som tillhör din lägenhet. Skulle du tappa din bokningsbricka får du köpa en ny av GotlandsHem.
Vissa tvättstugor är försedda med automatdosering av tvättmedel, detta är positivt i många hänseenden. Det bidrar till att minska användningen av icke miljömärkta tvättmedel. Vi minskar risken för överdosering av tvättmedel och minskar samtidigt städbehovet i tvättstugan då det inte blir tvättmedelsspill och tomförpackningar. Du spar både pengar och miljön då vatten-, el- och tvättmedelsförbrukningen redan är inkluderat i hyran. Tvättstugan har du och dina grannar gemensam tillgång till och ansvar för. Det betyder att du själv städar upp i tvättstugan efter att du använt den. Lämna tvättstugan ren och fräsch, så som du själv vill möta den. Städmaterial finns i tvättstugan.
Tips för vardagsrummet
Element
Värmesystemen i lägenheterna i GotlandsHem ska tillsammans med ventilationen skapa ett skönt inomhusklimat. I våra fastigheter är målsättningen att temperaturen ska ligga mellan 20–21 grader.
Se till att värmereglaget är påslaget (+/-) innan du gör en felanmälan. När vredet är på för fullt (+) och inga fönster är öppna ska din rumstemperatur vara 20 –21 grader. Vredet används endast till att sänka rumstemperaturen.
Dörrar och fönster
Se till att tätningen i fönster, på din balkong- respektive terrassdörr är tillfredsställande för att undvika drag. Behöver du hjälp kontaktar du din bovärd.
Med nytvättade fönster blir rummet ljusare och ger ett trevligare intryck. Glöm inte bort att rengöra mellan dina fönster. Fönstren i din lägenhet har kopplingsbeslag (låsanordning). Se nedan hur du enkelt kan dela på dina fönster för att komma åt smuts och damm som samlats på insidan. Det är viktigt att se till att kopplingsbeslaget är helt intryckt innan du stänger fönstret (använd ett verktyg).
Golv
Har du parkettgolv i din lägenhet är det extra viktigt att du inte ställer något som är fuktigt direkt på golvet, som till exempel en blomkruka. Detta ger fuktfläckar och skadar golvet. Använd inte polish eller andra starka rengöringsmedel på plastgolv, de tål inte denna behandling. Använd sparsamt med vatten och rengöringsmedel. Skydda golven genom att fästa ”kuddar” på benen på stolar, bord, soffor och sängar. Det finns även skydd med hjul för riktigt tunga möbler. När du ska flytta tunga möbler kan du lägga en filt eller matta under möbeln och på så sätt lättare skjuta den framför dig.
Vädring
Vi är många som gillar att sova i lite svalare temperatur. Är du en av dem ska du justera elementvredet för att få det svalare i sovrummet. Sov inte med öppet fönster då det kyler utrymmen ovanför ditt sovrum. Om du har en granne på våningen ovanför blir dennes golv kallt. Om du behöver vädra ska du tänka på att vädra snabbt och mycket, max fem minuter. Behöver du ett filter till ditt vädringsfönster kontaktar du din bovärd. Du får inte under några omständigheter placera en kattstege i dina fönster och inte heller montera kattluckor i terrassdörrar eller dylikt.