Hoppa till innehåll Fler frågor?

Var med och spara vatten

Person fyller bevattningssäck med slang

Vattnet i ditt hem kommer från din kran, ditt duschmunstycke, din diskmaskin. Så känns det i alla fall. Men som du vet tillhör öns vatten alla oss som bor på Gotland och vi måste hjälpas åt för att hantera vattenbristen. Det härliga är att du kan vara med och göra skillnad genom att bara finjustera de vanor du har i dagsläget.

På GotlandsHem har vi målet att sänka vattenförbrukningen i fastighetsbeståndet med 30 procent. För att nå det målet krävs såklart att vi jobbar med en hel del olika vattenbesparande åtgärder. Här kommer några råd kring enkla saker du kan göra hemma för att hjälpa till.

I köket

När isvatten är det enda som duger

Tillhör du dem som inte kan dricka vatten om det inte är iskallt? Sådär att det skär i strupen och garanterar Brain freeze? Se till att alltid ha en kanna med vatten i kylen istället för att spola tills det når den kallaste temperaturen.

När glaset är tomt men maskinen halvfull

Se till att både tvätt- och diskmaskin är fulla när du kör dem.

I badrummet

Duscha kortare tid

Om du är ett småsyskon har du kanske varit med om att dina äldre syskon under barndomen försökte få dig att göra deras sysslor genom att säga “jag tar tid”? Nåja, faktum är att strategin kan vara bra även när vi pratar vattenbesparing – minskar du din duschtid med fem minuter kan du spara 60 liter vatten. Så vad vi försöker säga är – duscha, och ta tid! Självklart stänger du av duschen när du tvålar in dig också.

Bada i havet, inte i badkar

Undvik att bada badkar – det går åt 200 liter för att fylla ett vilket är är mer än vad de flesta i Sverige använder per dygn.

Håll koll på kranen

Självklart låter du inte vattnet stå och rinna när du borstar tänderna eller rakar dig.

På uteplatsen eller balkongen

Använd din vattenkanna och fyll den från regntunnorna

För att göra det möjligt att vattna med regnvatten hemma sätter vi varje år ut tunnor i kvarteren som samlar upp regnvatten från tak. Här kan du fylla på din vattenkanna och ge din blomlåda eller rabatt lite fuktdrypande kärlek!

Punktbevattna växterna

Att stänka lite vatten här och lite vatten där kan kännas bra och rättvist (man vill ju inte behandla någon växt styvmoderligt) men är tyvärr inte något bra sätt att vattna effektivt på. Vattna istället varje planta ordentligt med din vattenkanna – och gärna på kvällen eller en tidig sommarmorgon så att det inte dunstar direkt.

Din egen pool

Om du vill ha en egen barnpool eller plaskdamm fyller du den med vatten du själv köper från Fårösund vattenverk. Då behöver du även ordna med transport med tankbil därifrån. Alternativet är att besöka baden vid Terra Nova eller Melonen – eller så gör du ett bollhav av poolen istället. Okej, det kanske inte är lika svalkande med minst lika roligt!

Det här gör vi

Här kan du läsa vad GotlandsHem gör för att spara vatten.