Fler frågor?

Trivsel

trivselfoto

Att bo i ett flerfamiljshus ställer krav på hänsyn och tolerans. En del hus är mer lyhörda än andra och ömsesidig respekt behövs för en god grannrelation.

Störs du av dina grannar? Som ett första steg skulle vi rekommendera dig att ta kontakt med din granne och förklara att de stör sin omgivning. Om ditt försök att säga till på egen hand inte hjälper är det viktigt att du anmäler störningen till oss så att vi kan vidta åtgärder för att komma till rätta med problemet.

För att alla hyresgäster ska trivas i sin bostad har vi några trivselregler. Som hyresgäst ansvarar du för att hålla din lägenhet och tillhörande utrymmen i bra skick. Läs våra trivselregler.

Badpooler och studsmattor

Du behöver tillstånd från GotlandsHem för att ställa ut en studsmatta eller en badpool. Som hyresgäst ansvarar du för säkerheten och det måste finnas ett staket, minst 90 cm högt, runt studsmattan och poolen ska täckas med poolskydd när den inte används. En badpool får endast användas på en väl avgränsad uteplats till radhus eller marklägenhet.

Läs mer om regler och rekommendationer i broschyren ’Barnsäker pool och trädgårdsdamm’ från MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap). Skulle en olycka hända, eller i värsta fall, någon drunkna så kan du som hyresgäst bli straffskyldig.
Tänk på att du som hyresgäst är ersättningsskyldig om det blir fuktskador eller andra typer av skador på fastigheten eller utemiljön.

Hyresgästen har ansvar

Som hyresgäst ansvarar du för säkerheten och det måste finnas ett staket och poolen ska täckas med poolskydd när den inte används. Läs mer om regler och rekommendationer i broschyren ’Barnsäker pool och trädgårdsdamm’ från MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap). Skulle en olycka hända, eller i värsta fall, någon drunkna så kan du som hyresgäst bli straffskyldig.

Tänk på att du som hyresgäst är ersättningsskyldig om det blir fuktskador eller andra typer av skador på fastigheten eller utemiljön.

Grilla på balkong och uteplats

På grund av brandrisken är det inte tillåtet att grilla på balkongen. Oavsett vilken typ av grill du använder, tänk på att oset från grillen eller det du grillar sprider sig till dina grannar. Vi tipsar om att bästa sättet att visa dina grannar hänsyn är att använda de sitt- och grillplatser som finns runt om i våra bostadsområden.

Röka på balkong och uteplats

Glödande fimpar kan förorsaka brand på grannens balkong eller uteplats och som i värsta fall kan sprida sig till övriga i huset. Om du röker på din balkong eller uteplats ansvara du för att din fimp inte skräpar ner eller bidrar till en säkerhetsrisk.

Tänk på att röklukt lätt sprider sig genom ventilation och in genom öppna fönster och dörrar. Med hänsyn till grannen kan det därför vara bra att undvika att röka på din balkong, din uteplats eller direkt utanför porten.

Rökförbud råder i alla gemensamma utrymmen i samtliga våra fastigheter. Några av våra kvarter är helt rökfria, gör du ett besök i ett sådant kvarter finns skyltar som informerar om vilka trivselregler som gäller.

Störningsanmälan

Skulle du bli störd av dina grannar kan du anmäla det till oss på telefonnummer 0498 – 20 39 00.

En hyresgäst som återkommande stör sina grannar kan förlora rätten till lägenheten.

 

Ska du ha fest?

Ska du ha en fest hemma, prata gärna med dina grannar innan så har de säkert större förståelse. Alla hyresgäster har rätt till nattro från klockan 22 till 06.
 

Trivas

trivsel
 
 

Relaterade frågor

Grannsamverkan på GotlandsHem är en form av samarbete mellan grannar för att öka tryggheten i området. Läs mer
Det finns sop- och återvinningsstationer i alla GotlandsHems bostadsområden så att du som hyresgäst lätt ska kunna källsortera. Läs mer
Vid problem med skadedjur eller ohyra som löss, kackerlackor, myror, silverfiskar, råttor och möss i lägenheten kan du ringa till Nomor telefon 0771 122300. Saneringen är kostnadsfri för dig som är hyresgäst hos oss.
Myrdosor kan beställas av NoMor telefon 0771 122300, vi har även ett antal dosor hos Kundservice på Jungmansgatan 1.
Med några praktiska tips och råd kan du och din omgivning trivas bättre. Läs mer
En trygghetsvandring är ett sätt för dig som hyresgäst att aktivt kunna påverka din bostadsmiljö. Läs mer