Hoppa till innehåll Fler frågor?

Miljösnälla tvättstugor

Person lägger in en rosa handduk i en vit-grå tvättmaskin.

I några av våra bostadsområden finns det tvättstugor som är lite mer miljövänliga än vanligt. Själva byggnaderna är gjorda av återvunnet material och tvättmaskinerna funkar på ett annorlunda sätt. Istället för att rengöra dina kläder med tvättmedel använder de miljövänliga tvättstugorna ultrarent avjoniserat vatten. Det är vanligt vatten som vi låtit gå genom ett speciellt filter, vilket ger vattnet upplösande egenskaper. Tvättresultatet blir detsamma vare sig du använder en traditionell tvättmaskin eller en av de miljövänliga tvättmaskinerna.

Vill du spara ytterligare på miljön?

Genom att tvätta vissa textilier kallt sparar du på klädernas livslängd men också på elanvändningen. Kom dock ihåg att för att bli av med bakterier, som ofta finns på tränings- eller underkläder, behöver tvätten värmas upp till cirka 60 grader antingen i tvättmaskinen eller i torken efteråt. Det är alltså inte alltid det är lämpligt att tvätta i kallvatten.

Fakta

Tvättar du dina kläder i vanlig temperatur, fast utan tvättmedel blir energibesparingen cirka 4,6kWh/tvätt.

Tvättar du kallt istället för i 60 grader blir energibesparingen cirka 2,5 kWh/tvätt

Tvättar du kallt istället för 60 grader, utan tvättmedel, blir energibesparingen cirka 7 kWh/tvätt.

Siffrorna har tagits fram av vår leverantör av miljövänliga tvättmaskiner, SWATAB.

En hållbar vardag

Vi vill lämna Gotland och världen minst lika bra som den var innan oss. Vi förstår att det kan låta stort men vi vill se till att vi har en positiv påverkan på människor, vår ö och hela planeten. 

Därför arbetar vi mycket med hållbarhet, såväl ekologisk som ekonomisk.