Hoppa till innehåll Fler frågor?

Hyresvillkor

Pappa läser för leende dotter i soffan

För att få teckna avtal och hyra en lägenhet av oss är det några krav du måste uppfylla.

Ålder

När du har fyllt 16 år kan du kan registrera dig i vår bostadskö.
För att kunna göra en intresseanmälan på en ledig bostad ska du ha fyllt 18 år.

Intresseanmälan och visning

När tiden för intresseanmälan stänger kommer de personer med flest antal ködagar få erbjudande att gå på visning av bostaden. När visningen är klar tackar man antingen ja eller nej till lägenheten.

Tre steg till kontrakt

Den som har flest ködagar av de som har tackat ja, kommer vi att kontrollera för att se om vi kan ge ett kontraktserbjudande. För att få ett kontraktserbjudande måste man bli godkänd genom tre olika steg.

Var därför beredd på att svara på följande frågor när vi hör av oss till dig:

Steg 1: Behov av bostad

På vilket sätt ska du använda bostaden?
För att hyra en bostad i GotlandsHem måste du ha behov av en bostad. Vi hyr bara ut en bostad som du ska använda som ditt enda permanenta boende. Det innebär att du inte kan hyra en bostad av oss om du vill använda den som en komplementboende eller som en övernattningsbostad.

Steg 2: Boreferenser

Hur bor du idag?
En del i att bli godkänd som hyresgäst hos oss innebär att du måste kunna visa goda boreferenser från dina tidigare boenden. Vi kommer därför att prata med dig om hur du bor idag samt tala med din nuvarande hyresvärd/bostadsrättsförening.

Om du idag äger ditt boende kommer vi att prata med dig om vilka planer du har för det.
Du får inte ha några oreglerade skulder till oss och om du tidigare har hyrt bostad av oss får det inte ha förekommit några störningar eller anmärkningar på skötseln av bostaden.

Steg 3: Kreditprövning

Vi kommer att göra en kreditupplysning
Vid en kreditprövning kontrollerar vi om du har betalningsanmärkningar, skuld till Kronofogden eller har en pågående skuldsanering. Om din kreditprövning inte är godkänd kommer vi att ha ett samtal med dig om just dina förutsättningar. I vissa fall kan vi acceptera att en privat borgensman(1) blir solidariskt ansvarig med dig att hyran blir betalad. Om du har en beviljad kommunal hyresgaranti kan det i vissa fall ersätta en borgensman.

(1) För att bli godkänd som borgensman får du inte ha någon betalningsanmärkning, inte ha misskött eventuella hyresinbetalningar till oss och du måste ha en årsinkomst på minst 350 000 kronor.

Relaterade frågor