Nytt sätt att utvärdera anbud för hållbar nyproduktion
Publicerad 12 april, 2023

Under våren 2023 testar GotlandsHem ett nytt sätt att utvärdera anbud för nyproduktion. Idén kommer ursprungligen från Skellefteås allmännyttiga bostadsbolag.
Idén fokuserar på att utvärdera nyproducerade bostäders livscykelkostnader istället för att enbart se till den lägsta produktionskostnaden. Genom att använda modellen kan vi i ett tidigt skede få en bra uppskattning om den kommande fastighetens ekonomi efter att den satts i drift. Den gör det även möjligt att ställa krav på en viss avkastning redan i upphandlingen. Metoden kommer att vidareutvecklas och kan bli ett hjälpmedel för att kunna uppnå GotlandsHems långsiktiga mål för hållbar ekonomi.
Hur räknas vinsten på en fastighet ut?
För att få en bild av nyproduktionens driftnetto och avkastning utvärderas anbudssumman tillsammans med flera parametrar i anbudet. Det handlar till exempel om byggnadens energiförbrukning, underhåll för utvändiga ytskikt och fastighetens klimatpåverkan. Dessa sammanställs sedan genom en simulering som visar fastighetens framtida intäkter och kostnader. På så vis blir det möjligt att redan i förväg se att nyproduktionen blir lönsam, det vill säga både ekonomiskt och ekologiskt hållbar.
Positivt för ekologisk hållbarhet
I projektet Nötskrikan 1 i Hemse testas modellen i liten skala på ett hus som vi redan har ritat i egen regi. På sikt kommer anbudsgivaren få större frihet att presentera en helt egen produkt där de själva kan justera parametrar som energiprestanda och boyta baserat på våra kravställningar. Deras materialval inkluderas också i utvärderingen genom att underhållskostnaderna och CO2-utsläppen för valda material vägs in i beräkningarna.
GotlandsHem arbetar nu även in Boverkets nya krav på klimatdeklaration i utvärderingen, något som kommer att gynna nya bostäder med ett lägre klimatavtryck.
Läs mer om GotlandsHems byggplaner i Hemse.