Så funkar nudging
Publicerad 29 november, 2021

Nudging innebär att man med små åtgärder eller insatser orsakar en beteendeförändring. Det kan bland annat handla om att få bilförare att sänka hastigheten på en väg genom att ställa en barncykel bredvid vägen.
I våras utförde ett par studenter från Uppsala universitet ett nudging-experiment i ett av våra bostadsområden, syftet var att spara vatten. Nu kan vi berätta om resultatet.
Undersökningen gick ut på att hyresgäster i bostadsområdet fick ett brev med information om sin vattenförbrukning varje vecka under en kort period. I brevet gick det att utläsa om den specifika hyresgästens vattenförbrukning var högre eller lägre än snittförbrukningen i området. Förhoppningen var att det skulle få dem som förbrukade mer vatten än snittbostaden att vara mer sparsamma med sitt vatten.
Förbrukningen minskade
I det sammanräknade resultatet framgår det att medelvattenförbrukningen i hela bostadsområdet minskade med 50 liter per vecka och bostad efter att breven med information om förbrukningen började skickas ut. Utslaget på alla 151 hushåll som var med i experimentet sparades ungefär 7 500 liter vatten.
– Över längre tid och fler bostadsområden skulle ett liknande resultat ha en betydande inverkan på vår vattenkonsumtion. Den kunskap vi fått från undersökningen är nyttig att ha med i vårt framtida hållbarhetsarbete, säger Jon Rytterbro, chef för utveckling och hållbarhet på GotlandsHem.