Fler frågor?

Vi förbereder för öppet nät

10 oktober, 2017

Det är 10 år sedan vi som första bostadsbolag på Gotland kunde erbjuda fibernät till alla våra hyresgäster. Nu tar vi nästa steg och förbereder för öppet nät vilket innebär ökad valfrihet, kvalitet och datahastighet för våra kunder.

Vi har nu påbörjat det tekniska arbetet tillsammans med vår nya kommunikationsoperatör Zitius för att göra en övergång till ett så kallat ”Öppet nät”. De 10 år gamla bredbandsswitcharna byts nu ut för att kunna hantera ökad kapacitet på nätet. Från en tidigare hastighetsbegränsning på högst 100 Mbit kommer vi att kunna erbjuda en övre gräns på 1 Gbit vilket alltså är betydligt högre.

Vi byter ca 350 nätverksswitchar som finns i trapphus och teknikutrymmen. Dessa switchar ombesörjer totalt 5500 lägenheter för bredbandskommunikation.

– Till varje switch ansluts flera lägenheter och efter bytet av switchen finns en risk att något inte fungerar som det ska för någon av de anslutna lägenheterna. Även GotlandsHem har ett fastighetsnät för egen fastighetsdrift som är anslutna till flera av de switchar som byts ut. säger Erik Waldener som är IT-ansvarig hos GotlandsHem.

– Det som kan gå fel är, exempelvis att fiberkonverter eller bredbandsswitchen i lägenheten behöver bytas för att den gått sönder i bytet eller felaktig konfiguration av switchen port. Ofta räcker det med att starta om bredbandsswitch och tv-box om man fått problem med sina bredbandstjänster efter bytet av fastighetens switchar. Har man blivit drabbad ska man kontakta Telias kundtjänst, avslutar Erik.

Lansering i december
Arbetet kommer att pågå fram till november 2017 och berör leveransen av tv, bredband och telefoni till våra fastigheter. Preliminärt sker lanseringen av det öppna nätet 4 december 2017.

Från att tidigare endast kunna beställa Telias tjänster kommer våra kunder från och med december 2017 själv kunna välja sina leverantörer av tv- och bredbandstjänster samt telefoni.

Läs mer om uppgradering av vårt fibernät.

 

Till nyhetsarkivet