Från Trainee till energiingenjör

Karin Johansson började som trainee hos GotlandsHem hösten 2018. Idag är hon anställd som energiingenjör och jobbar bland annat med energiinventeringar.
– Som utbildad byggnadsingenjör fick jag en traineeplats inom Sveriges Allmännytta. Merparten av tiden var på GotlandsHem och min traineetid var väldigt spännande, lärorik och rolig, säger Karin Johansson.
Numera jobbar hon framförallt med att identifiera möjligheter för energieffektivisering i våra kvarter. Det kan handla om klimatskalsåtgärder, LED-konverteringar eller att göra injusteringar av värmesystem som leder till bättre inomhusklimat i våra bostäder.
– Energibesparing engagerar mig! Jag tycker framförallt att det är kul att jobba med äldre fastigheter och se hur förbrukningen ser ut idag och hitta lösningar för att spara energi. Det blir en utmaning i sig och är kreativt.
Halva tiden ute på fält, halva på kontoret
Karin är en del av ett teknikteam där man också gör underhållsinventeringar löpande och samkör dem med möjligheten att spara energi.
– Samtidigt som vi ser vilket behov av underhåll som finns undersöker vi vilka åtgärder som går att göra för att sänka energiförbrukningen. Utifrån inventering och statistik gör jag sedan energiplaner och förmedlar dessa till projektavdelningen.
Inventeringarna leder Karin från kontoret och ut i våra områden året runt.
– Det är nästan halva tiden som jag är ute på fält och halva på kontoret. Ska vi mäta temperaturen för att kunna justera värmesystemet till exempel behöver vi ju göra det vintertid och på plats.
I rollen som energiingenjör ingår också att medverka i olika referensgrupper i projekt för underhåll och nyproduktion. Där är Karin med och formulerar vilka krav som ska ställas på energi och vilka lösningar som är lämpliga att välja. Ett projekt hon varit involverad i senaste året är kvarteret Concordia i Slite där man arbetar med just energibesparande åtgärder.
– Här kommer vi bland annat att tilläggsisolera väggar och byta fönster. Förhoppningen är att vi ska minska energiförbrukningen med 40 % och få ett mer energieffektivt område.
Frågan om energibesparing spiller också över på fritiden.
– Jag tycker att det här är roliga frågor privat också och funderar ofta på hur vi ska göra med vårt hus för att spara så mycket energi som möjligt. Det blir som en sport!