Projektledare med människan i fokus

Är det något alla företag behöver, så är det medarbetare som kan vara en länk mellan IT-system och människor. Och här är hon: civilingenjören Johanna med 10 års erfarenhet av verksamhetsutveckling och förändringsledning. Vad är det egentligen hon gör då?
Jo, verksamhetsutveckling innebär att organisationen får vad den behöver för att arbeta mer effektivt och förändringsledning handlar om att få med sig medarbetarna i den utvecklingen. Johanna leder idag projektet att byta ut GotlandsHems fastighetssystem – ett system som över 90 procent av medarbetarna använder. Fastighetssystemet håller reda på i princip allt som rör vår verksamhet: fastigheter, byggnader, olika typer av lokaler och bostäder och vad de innehåller. Här hanterar vi också bostadskön, bostadsförmedling och olika typer av kundärenden. Johanna beskriver systemet som hjärtat i verksamheten.
– Ett gott stöd i arbetet gör förstås arbetet mer effektivt. Men det blir också roligare att arbeta, vi får en bättre arbetsmiljö och nöjdare kunder. Jag själv blir mycket glad av att se människor gå från ett trögt arbetssätt till något som fungerar mycket smidigare, berättar Johanna Grönström, IT-projektledare.
Att förstå system och människor
Som projektledare har hon tidigare även lett arbetsgrupper som utvecklar själva systemen. Nu har hon upptäckt att hon också har en talang för att möta olika typer av människor och förstå deras behov. Den här kompetensen att förstå både system och människor borde väl vara den ultimata kombinationen för ett lyckat projekt inom verksamhetsutveckling?
– Jo, det är bra om förändringsledningen finns med från början. Och det handlar ju om att se människor och vad de behöver för att ta till sig nya arbetssätt. Här på GotlandsHem pratar jag just nu med alla olika roller i företaget: bovärdar, reparatörer, ekonomer, kommunikatörer… Det är väldigt roligt och lärorikt.
Vanliga problem i ett projekt
Johanna ser det som en naturlig del av jobbet att det uppstår problem och konflikter. Det kan till exempel handla om att medarbetare helt enkelt tycker olika i en fråga eller att man upplever att man inte får rätt förutsättningar för att klara uppgiften. Deltagare kan också se en uppgift på helt olika sätt eftersom de jobbar på olika avdelningar och i olika processer.
– Mitt jobb handlar om att ta projektet vidare även när det känns tufft och svårt. Många gånger handlar det om pepp och stöttning. Projektformen kan innebära att deltagarna behöver göra saker som är lite utanför deras kompetens för att komma fram till hela GotlandsHems bästa, berättar Johanna och avslutar:
– En riktigt bra dag på jobbet blir när vi driftsätter hela systemet och alla kan börja arbeta med det! Då kommer till exempel våra reparatörer att få större möjligheter att arbeta mobilt och våra kollegor i kundtjänst kommer att kunna ge ännu bättre service genom en smidigare och snabbare överblick av de hyresgäster som kontaktar oss.