Hoppa till innehåll Fler frågor?

Roma

Central lantbruksbygd med bra serviceutbud

Gult flerlägenhetshus med inbyggda balkonger och affärslokal på nedre botten

Roma är en tätort som är belägen på Gotlands mellersta del och ligger på gränsen mellan två socknar, Roma och Björke. Orten var tidigare öns största järnvägsknut och har numera ett museitåg. I Roma finns många stora lantgårdar som med hjälp av Lövsta lantbrukscentrum och bolaget Gotland Grönt Centrum blivit navet för många olika verksamheter inom natur- och lantbruk.

 

SERVICE OCH KOMMUNIKATION

Det finns ett bra serviceutbud som livsmedelsbutiker, kiosk, bensinstation, bilverkstad, vandrarhem, restaurang, bibliotek, apotek och folktandvård. Med sitt centrala läge passerar flera busslinjer regelbundet Roma och ger därför ett bra urval för kommunikation till och från orten.

SKOLA

I Roma finns förskola och grundskola till årskurs 9. I anslutning till skolan finns även ungdomsgård och idrottsplats.

SPORT OCH FRITID

Roma IF är en känd idrottsförening med verksamhet inom ishockey, fotboll, friidrott, innebandy, varpa och bordtennis. Det finns flera motionsslingor och en stor utomhusbadanläggning som är öppen sommartid.

GRÖNOMRÅDEN

Ca 1.5 km från Roma ligger Klosteränge som är ett närmare 30 hektar stort lövskogsområde som sedan 1985 är naturreservat.

KULTUR

Vid Roma Klosterruin spelar Romateatern föreställningar av Shakespeare varje sommar. Klosterruinen ligger vid Roma Kungsgård som är en levande mötesplats och kulturcentrum. Biblioteket och kyrkan har ett brett utbud av olika kulturverksamheter för alla åldrar.

Bostadsfakta

ROK – Rum och kök
ROKL – Rum och kök + loft
ROP – Rum och pentry
RKV – Rum och kokvrå
RKS – Rum och kokskåp

Kötider

Visa kötider

Kötider

Genomsnittlig kötid (mätt under perioden 2020-03-20 till 2023-03-20)

7 år
1RKV
1 år
1ROK
9 år
2ROK
12 år
3ROK0 år10 år

Våra kvarter i Roma