Hoppa till innehåll Fler frågor?

Stånga

En företagssocken med mycket att erbjuda

Stor grön gräsmatta med pålar i marken och röd skylt med ortsnamnet StångaBycentrum med Ica-butik och två stora röda flaggor med logotypenVit husgavel med cyklist på vägen med stora gröna träd. Vitt kyrktorn med svart tak i bakgrunden.Bostadkvarter med radhuslägenheter med grön fasad och vita fönsterkarmar. Vitt kyrktorn med svart tak i bakgrunden.

Stånga är ett mysigt litet samhälle på sydöstra Gotland med endast 10 km till centralorten Hemse och 50 km till Visby. Landskapet består av skog i norr och i övrigt odlad mark. Stånga har kallats för en företagarsocken eftersom ett 40-tal entreprenörer bedriver sin verksamhet på orten.

 

SERVICE OCH KOMMUNIKATION

Bygdens centrala träffpunkt är ortens livsmedelsaffär som också är postombud. Intill affären ligger bensinstationen och i närheten en bank. Här finns en busshållplats med väntsal för de regelbundna busslinjer som kör mot Visby eller Hemse. Många företag har sin bas här inom bygg, plåt, rör, hudvård, busstrafik och skinnhantverk.

SKOLA

I skolan intill kyrkan går barn från Stånga, Burs, Linde och Lojsta samt några från Lye. Barnen går från förskoleklass till årskurs 6. Högstadium finns i Hemse.

SPORT OCH FRITID

På Stangmalmen, Stångas idrottsplats, arrangeras andra helgen i juli varje år Stångaspelen. Stånga IF äger Malmgard som är socknens bygdegård. Här är det full aktivitet året om. Bowling, innebandy, gymnastik, badminton och i källaren luftgevärsskytte. I anslutning finns också ett motionsspår.
I Stånga finns även Gumbalde golfbana och en tennisplats mitt emot affären. För att bada åker du till Lojsta träsk eller Sigvalde träsk, som är en av Gotlands djupaste insjöar och ligger i grannsocknen Etelhem. Här badar man i sötvatten och det finns både hopptorn badbrygga samt lekplats med gungor.

GRÖNOMRÅDEN

Stånga är omringad av ett naturlandskap. Längs med Strömmaån finns en fin tre km lång natur- och kulturled som följer ån på båda sidorna. Här kantas vallen av pilträd, som bildar lummiga tak över vattenflödet, men även björk, ask och hassel trivs.

KULTUR

Stånga kyrka anordnar verksamhet för alla åldrar. Bokbussen kommer varje vecka med möjlighet att låna böcker. På söndagar lockar bygdegården med bingo för spelsugna från hela södra Gotland. Även andra kulturevenemang arrangeras i dessa lokaler.

Bostadsfakta

ROK – Rum och kök
ROKL – Rum och kök + loft
ROP – Rum och pentry
RKV – Rum och kokvrå
RKS – Rum och kokskåp

Kötider

Visa kötider

Kötider

Genomsnittlig kötid (mätt under perioden 2020-03-20 till 2023-03-20)

9 år
1RKV
9 år
2ROK0 år15 år

Våra kvarter i Stånga