Närbild på två elbilar från GotlandsHem som står parkerade bredvid varandra. Elbilarna är del av GotlandsHems fordonspool som finns i kvarteret Bläckfisken.

Testa fordonspool under Mobilitetsveckan

15 september 2022

Den Europeiska mobilitetsveckan, kort kallat Mobilitetsveckan, äger rum runt om i Europa mellan den 16 och 22 september varje år. 

Här på Gotland är det Energicentrum som koordinerar den och i år är vi med för att testa idén om en mobilitetshub i A7-området.  

– Vi vill vara med och bidra till lägre utsläpp och mindre klimatbelastning. Mobilitet är en viktig del eftersom fordonspooler och liknande lösningar av transporter kan göra stor skillnad när det kommer till mängden utsläpp, säger Kristoffer Strehlenert som är chef för utveckling och hållbarhet. 

Idén med en mobilitetshub är att skapa en central lösning i ett bostadsområde där man kan komma åt alla fordon man behöver utan att faktiskt äga dem. Eftersom vi har en för liten egen fordonsflotta och för att vi skulle kunna testa idén fick vi skala ner lite. Vi valde ut ett par kvarter på A7 och bad alla som var nyfikna på att testa konceptet att höra av sig.  

– Vad vi gör under mobilitetsveckan är att låta en familj nyttja en elbil och en cykel, de får också ett busskort för att kunna nyttja kollektivtrafiken. När veckan är slut hoppas jag att vi kan intervjua dem om upplevelsen. Det kommer att ge oss insikter för att jobba på liknande lösningar i framtiden.  

Möjlighet till fler bostäder

Kristoffer menar att den här typen av mobilitetshubar kan möjliggöra både att vi bygger tätare när vi bygger nytt och att vi förtätar befintliga områden.  

– Det är bättre att det är parkeringsbrist än bostadsbrist. Kan man använda parkeringsyta för att bygga bostäder kan fler bo centralt men då måste vi ju också kunna erbjuda en lösning där man inte behöver ha egen bil.  

Arbetet med frågan begränsar sig inte till en vecka, men Kristoffer anser att mobilitetsveckan är en möjlighet att fördjupa sig i vad som fungerar och vad som inte gör det.  

– Förhoppningen är att vi ska kunna ta med oss lärdomar från den här veckan in i framtiden för att hitta bra lösningar. Redan nu har vi ju en fordonspool i kvarteret Bläckfisken där alla kan boka en elbil och självklart vill vi undersöka ännu fler sådana möjligheter.