En hund sitter utanför några röda och bruna bostadshus i kvarter Riggen 1 i Visby. Det är grönt gräs i bakgrunden men också lite snö kvar i gräset.

Hunden Toke specialsöker i kvarter Riggen

15 apr. 2024

Som vi tidigare berättat ska vi riva och bygga nytt i kvarteret Riggen 1 i Visby. I torsdags var specialsökhunden Toke med hundförare i kvarteret för att träna på att hitta konstgjorda doftspår av vägglöss.

Tillsammans med sin hundförare Andreas Johansson arbetar hunden Toke på Quality detection dogs med bas på Gotland. Hunden Toke är en 9 år gammal working spaniel som är tränad i att hitta vägglöss.

Andreas och Toke har arbetat tillsammans med specialsök i sex år. Arbetet består främst av förebyggande kontroller vid misstanke om vägglöss samt efterkontroller vid sanering av vägglöss.

Hur går träningen till?

Ett doftextrakt som luktar vägglus placeras ut med pipett på valda ställen i några av de tomma bostäderna i Riggen. När doften fått ligga en stund får Toke söka igenom bostaden och markerar där det luktade. När Toke markerat på rätt ställe får han sin belöning – den röda favoritbollen. 

– Att vi får öva i Riggen känns som ett jättebra träningstillfälle eftersom det blir väldigt verklighetstroget, säger Andreas Johansson, hundförare på Quality detection dogs.

Utöver att lukta sig till vägglöss är Toke även bra på att hitta borttappade saker som nycklar, ringar och hörapparater. 

Tomma bostäder gör nytta

Under hösten och våren har våra hyresgäster flyttat ur de bostäder som är först ut för rivning.

– När jag och Toke gick förbi kvarter Riggen under en promenad kom jag att tänka på att det kanske skulle gå att öva i de tomma bostäderna. Då hörde jag av mig till GotlandsHem, berättar Andreas Johansson.

– Vi blev intresserade när Andreas kontaktade oss då det är ett viktigt arbete hunden gör, säger Kristoffer Strehlenert, chef för utveckling och hållbarhet och fortsätter: 

– Vi är glada att kunna möjliggöra den här typen av övningar och att Riggen kan bidra till bättre skadedjursprevention.

Läs mer om projektet i Riggen

Hör Andreas själv berätta om träningen med Toke.

 

FB_Hundträning_i_Riggen