Årets sista ryck i odlingslådorna
Publicerad 18 november, 2021

Hösten har med råge kommit till Gotland och alla de odlingslådor som våra grönfingrade hyresgäster sköter om. Men innan det är dags för vintertäcket finns några saker du som är odlingsintresserad kan ägna dig åt.
- Gräv ned gamla växtdelar
Gräver du ned gamla växtdelar i odlingslådans jord ser du till att vårens växter får frodas i en ordentligt näringsrik miljö. Första året, medan växtdelarna bryts ned kan du odla grönsaker med grunda rotsystem. Så som sallad och spenat. När processen hunnit längre och växtdelarna börjat finfördelas kan du även odla rotfrukter i lådan.
- Så och sätt på hösten
Vissa grönsaksfröer kan du så på hösten för att spara tid på våren. En del sorter kräver till och med en kyligare period för att de ska gro. Sorter som går bra att odla sent på hösten för övervintring är morot, spenat, dill, gräslök, persilja och sallad.
Lökar som till exempel vitlök, annan sättlök eller blomlökar så som tulpaner planteras också på hösten. Gödsla väl före plantering och täck gärna odlingsbädden med löv när du har satt ner lökarna.
- Planera framåt
Hemligheten bakom en framgångsrik odlare är kunskap och planering, se till redan nu att du vet vad som ska sås när och var. Internet är fyllt med hinkvis av inspiration och finns det andra odlingsintresserade i bostadsområdet är det både trevligt och nyttigt att prata odlingserfarenheter över en kopp kaffe eller te.