Fler frågor?

Bogen 2 fick ett ordentligt fasadlyft

11 december, 2020

När fasaderna skulle målas om i Bogen 2 upptäcktes dåligt virke på flera håll. Nu, två år senare, är det murkna virket bytt och området har fått en härlig ny färg. Genom att dra ”gardinen” över bilden ovan kan du jämföra före- och efterbilder.

Det var drygt två år sedan vi startade arbetet i kvarteret Bogen 2. Tanken var att GotlandsHem under ett år skulle måla om fasaderna på ett 70-tal bostäder för att öka trivseln i området, men riktigt så blev det inte.

– Det dök upp ytterligare behov av underhåll när vi var där och arbetade. Vi hade räknat med att bara behöva byta ut en liten del av träfasaderna, men upptäckte att behovet var större än så. Nu när vi är färdiga har vi bytt omkring 60 procent av fasaderna, säger GotlandsHems bostadsutvecklingschef Johan Malmros.

Under arbetets gång såg man att det fanns fler förbättringsmöjligheter; trallgolv utanför bostädernas entréer var i dåligt skick. De byttes ut mot nya och mer hållbara konstruktioner. Mellan taket och fasaden installerades också ett nät för att hålla fåglar borta från vindsutrymmet.

– Det fanns ingen fågellist där från början, så det har nog kommit in en och annan fågel som byggt eget bo på vinden. Det har vi satt stopp för nu, säger Johan Malmros.

Kostnaden för projektet hamnade på strax över 14 miljoner kronor. Slutbesiktningen är godkänd och kvar är bara att snygga till marken efter allt arbete.

– Området har fått sig ett ordentligt upplyft och jag tror att de flesta hyresgästerna kommer att trivas bättre nu, säger Johan Malmros.

 

Till nyhetsarkivet