Den årliga hyresförhandlingen är klar
Publicerad 17 april, 2023

GotlandsHem och Hyresgästföreningen är nu överens om hyresjusteringen som avser år 2023. Hyresjusteringen för år 2023 är motsvarande 4,9 procent.
Hyresjusteringen gäller för hela 2023 vilket innebär en retroaktiv hyreshöjning för januari, februari, mars och april.
Varför höjs hyran varje år?
Hyran är vår enda intäkt för att kunna bedriva vår verksamhet, inklusive avsättningar för framtida underhåll. Enligt hyreslagen har fastighetsbolag rätt att förhandla om årliga hyresjusteringar. GotlandsHem liksom andra fastighetsbolag använder sig i förhandlingar av trepartsöverenskommelsen när de årliga hyrorna ska tas fram. Parternas yrkande på hyresjusteringar grundar sig bland annat i samhällets kostnadsutveckling som också påverkar fastighetsförvaltningen.
Läs mer om trepartsöverenskommelsen här.
Årets överenskommelse med Hyresgästföreningen innebär att hyresintäkterna inte täcker avsättningar för underhåll, som därmed återigen skjuts på framtiden.
Årets hyresjustering
I september startade hyresförhandlingarna inför 2023 med att GotlandsHem yrkade på en ökning om 9,95 procent. De faktiska kostnadsökningarna för perioden 2021 till 2022 var cirka 25 procent men enligt modellen för hyresjustering, den så kallade trepartsöverenskommelsen, fördelas förändringarna över tre år vilket resulterade i vårt yrkande.
Efter flera förhandlingsmöten stod parterna i början av december fortfarande långt från varandra, och därför kopplades Hyresmarknadskommittén in. De beslutade om en generell höjning på 4,9 procent. I de lokala förhandlingarna mellan GotlandsHem och Hyresgästföreningen har nu en överenskommelse för hyresjusteringen som avser år 2023 fattats, vilket utslaget på hela beståndet kommer ge 4,13 procent. För att nå hyresintäkten som motsvarar 4,9 procent görs ett tillfälligt månatligt hyrestillägg under 2023 på mellan 45 och 75 kronor.
Hur sätts hyrorna?
Både den årliga hyresjusteringen och vår hyressättningsmodell är komplicerade processer. Hyressättningsmodellen handlar om vilken hyra din bostad har och här använder GotlandsHem en hyressättningsmodell som kallas bruksvärdesmodellen. Kortfattat innebär det att varje del av din bostad och ditt bostadsområde är kopplat till en kostnad. De kostnaderna räknas ihop och blir till din månadshyra.
Läs mer om bruksvärdesmodellen.
Nybyggda bostäder hyressätts med presumtionshyra. Det innebär att hyrorna sätts utifrån byggkostnaderna och gäller i femton år för att sedan övergå till bruksvärdesmodellen.
Varför blir hyrorna olika?
Målet med vår bruksvärdesmodell är att hyrorna ska vara rättvisa. Likvärdiga bostäder ska ha likvärdiga hyror. Några bostäder håller fortfarande på att fasas in i den nya modellen för att nå det vi kallar rikthyra. Hyreshöjningen kommer därför att se olika ut för olika bostäder.
Exempel på olika hyresfördelning
- Nybyggda bostäder som har presumtionshyra höjs med 2,93 procent.
- Kvarteret Signallottan 2 berörs inte av 2023 års hyreshöjning.
- Bostäder som ska nå en rikthyra som är lägre enligt bruksvärdesmodellen berörs inte av det månatliga tillägget.
- Kvarteren Riggen och Myran berörs inte av det månatliga tillägget.
- De som har tillägg eller avdrag enligt schablon, till exempel för varmvatten, värme eller el får en justering med 4,9 procent på schablonen under 2023.
- De hyresgäster som fortfarande är under infasning till sin rikthyra har ett maxtak för hyreshöjningen. Det innebär att beloppet för din hyreshöjning max kan bli:
- 1 rum och kök/rum och kokvrå – 220 kronor
- 2 rum och kök/rum och kokvrå – 270 kronor
- 3 rum och kök/rum och kokvrå – 320 kronor
- 4 rum och kök – 320 kronor
- 5 rum och kök – 370 kronor
- 6 rum och kök – 370 kronor