Fler frågor?

Fordonspool i nytt kvarter

24 oktober, 2019

Illustration av bild cykel och laddstolpe

Hyresgästerna i nya kvarteret Bläckfisken kommer ha tillgång till en fordonspool med både elcyklar och elbilar.

I början av sommaren 2020 är det inflyttning i GotlandsHems nya kvarter i norra Visby, Bläckfisken 3. Där kommer de boende ha tillgång till en fordonspool med eldrivna fordon. I poolen ingår två elbilar och två elcyklar. Det blir ett miljövänligt och användarvänligt alternativ för de som tillfälligt behöver en bil eller en elcykel att ta sig lite längre sträckor med.

Vad är en fordonspool?

En fordonspool är en tjänst där bilar och andra fordon kan bokas och användas efter behov. En privatbil står normalt parkerad 95 procent av dygnet. Genom att samnyttja bilar och andra fordon leder det till minskad resursanvändning och även ett minskat behov av parkeringsplatser.

Varför ska vi ha en fordonspool?

Tjänster som dessa har blivit allt vanligare. Vi som fastighetsägare ser flera fördelar med att tillgängliggöra fordonspooler för våra hyresgäster. Det är oftast mindre kostsamt att använda jämfört med att äga en egen bil. Det gör att vi kan ha färre parkeringsplatser och använda ytan till annat, till exempel för fler bostäder eller en trevligare utemiljö i våra bostadsområden. Att vi inför en fordonspool med elbilar som drivs med förnyelsebar el bidrar också till att våra hyresgäster kan transportera sig utan att släppa ut några fossila växthusgaser. Det tycker vi är väldigt bra.

Hur bokar jag bil eller cykel i fordonspoolen?

Fordonspoolen tillhandahålls av en samarbetspartner som heter OurGreenCar.
Du som hyresgäst registrerar ett konto och kan därefter boka fordon via deras hemsida eller app.
Varje fordon har en bestämd parkeringsplats och måste parkeras där efter användning.
Du debiteras månadsvis utifrån hur mycket du har nyttjat fordonen. Aktuell prislista finns att tillgå på OurGreenCars hemsida. Det är i nuläget oklart om det kommer att ingå en fast registreringskostnad eller inte.

 

Till nyhetsarkivet