Frågor och svar från bolagsstämman
Publicerad 7 april, 2022
Här har vi samlat frågor och svar från GotlandsHems bolagsstämma 22 mars 2022.
Vi har renskrivit vissa frågor och tagit bort dubbletter.
Fråga:
Vad kommer priset på studentbostäderna att bli?
Svar: Försäljningspriset är inte klart än. Du kan läsa om vad som händer i projektet som utvärderar om GotlandsHem ska sälja sina bostäder här: Försäljning studentbostäder – GotlandsHemGotlandsHem
Fråga:
Vad är egentligen en bovärds arbetsuppgift, utnyttjar jag hen om jag ber om hjälp med julstjärnor, ugnsrengöring och så vidare?
Svar: Bovärdarna sköter om våra fastigheter. De klipper häckar och gräs och tar hand om planteringar och finns i våra hyresgästers närhet för att hjälpa till där det behövs. De kallas bovärdar för att de gör litet mer än det som tidigare kallades fastighetsskötare. Hushållsnära tjänster ingår egentligen inte i bovärdarnas arbetsuppgifter men ibland, när de har tid och möjlighet, hjälper de gärna till lite extra. Du kan inte räkna med att alltid få hjälp med den här typen av uppgifter, men du kan alltid fråga din bovärd.
Fråga:
Kommer frågan om korttidsuthyrning i andrahand under sommaren tas upp i bolaget i framtiden igen, exempelvis under Almedalsveckan?
Svar: Som det ser ut nu har vi bestämt hur vi arbetar med oreglerad andrahandsuthyrning. Om du vill hyra ut i andrahand behöver du ha särskilda skäl och ett godkännande från oss. Ett särskilt skäl kan vara att prova att bo tillsammans med någon annan, tjänstgöring eller studier på annan ort och så vidare.
Fråga:
Hur motiverar styrelsen vd:s lön på cirka 90 000 kronor per månad?
Svar från styrelseordföranden: Joakim Martell anställdes för knappt ett år sedan och fick då en lön på 85 000 kronor i månaden. Det är mycket pengar men det är också ett väldigt stort ansvar att vara chef för verksamheten. Företrädaren hade en högre lön än Joakims startlön. Styrelsen ansåg att det var klokt att anställa Joakim på en lägre lönenivå till en början. Nu, nästan ett år senare är styrelsen mycket nöjd med Joakims insats och ser det alltså som rimligt att höja hans lön till samma nivå som hans företrädare.
Fråga:
En anhörig har stått i er bostadskö i närmare 15 år. Det har skickats ut årliga påminnelser om att logga in för att inte kastas ur kön. Ni skickade ingen påminnelse senaste året vilket gjorde att hon förlorade sin plats i kön efter 15 år. Känns väldigt tråkigt för henne. Hon blev ledsen ska ni veta. Tycker ni att ett sådant system är försvarbart, det vill säga att man kan förlora sin kötid på så lösa grunder att man missat att logga in?
Svar: Varje gång du loggar in på Mina sidor uppdaterar du din köplats. Det behöver du göra en gång per år från det att du registrerade dig eller senast förnyade din köplats. Vi har en automatisk påminnelsetjänst för att hjälpa dig att komma ihåg att förnya köplatsen. Du behöver ange en e-postadress på Mina sidor. Tjänsten är till för att underlätta men det är ändå du som kund som ansvarar för att förnya din köplats.
Fråga:
Hur kan Joakim Martell säkerställa att arbetsmiljöproblematiken inte återkommer?
Svar: En god arbetsmiljö är ett ständigt pågående arbete. Vi har infört tätare arbetsplatsträffar för alla anställda samt arbetar tätt i samverkan med fackliga ombud och skyddsombud. Nu gör vi även tätare undersökningar kring trivsel och hälsa genom våra digitala medabetarenkäter. Du kan läsa mer om arbetet här.
Fråga:
Hur beräknas antal parkeringar till boende och besökare?
Svar: Vid nyproduktion förhåller vi till detaljplanen gällande parkering, som i sin tur grundar sig i Region Gotlands parkeringsstrategi, den kan du läsa mer om på regionens hemsida.
Fråga:
Summa eget kapital uppgår till cirka 640 miljoner kronor. Vad ska pengarna användas till?
Svar: En del av pengarna måste finnas där för att balansera investeringarna, annars sjunker soliditeten för mycket. En del av det behövs som startplatta för vissa projekt. Pengarna på banken är till för att varsamt investeras i projekt som ger bra avkastning för hyresgäster och bolaget, och därmed regionen som helhet och skattebetalarna.
Fråga:
Kommer GotlandsHem sluta helt med studentbostäder, och andra kategoribostäder?
Svar: Om affären går igenom, det är regionfullmäktige som godkänner det, kommer vi inte att äga hus där det bara får bo studenter. Men studenter är väldigt välkomna att bo hos oss. Just nu pågår ett arbete där vi ser över hur vi hanterar kategorierna i vårt bestånd, bland annat studenter.
Fråga:
Jag hade en fråga om revisorns yttrande till hållbarhetsrapporten. Det är ett ganska kort uttalande av revisorn. Vi pratade om utökat samarbete med lekmannarevisorn. Kan det vara något att titta på till nästa rapport, att se om revisorn kan få utökat uppdrag för att kommentera på hållbarhetsrapporten? Det vore bra för oss att höra vad revisorn har att säga om det.
Svar från revisorn: Den granskningsrapport som vi har lämnat kopplat till hållbarhetsrapporten är den revisorstandard som gäller för lagstadgad hållbarhetsrapportering. Sedan kan man också uttala sig om innehållet i rapporten. Det här är mer en compliance-rapport som säger att det har uträttats. Det finns inget lagkrav om en sådan redovisning som du säger, men det finns inget som hindrar det.
Fråga:
Innebär inte årets överskott på 26 miljoner kronor att ni borde kunna sänka hyrorna rejält?
Svar: Egentligen skulle vi behöva ett resultat på runt 50 miljoner kronor för att vår verksamhet ska resultera i tillräcklig avkastning och för att vi ska ha råd att återinvestera.
Fråga:
Ni använder oftare ”hållbar affärsmässighet” än ”socialt ansvarstagande” i försvar i ex, insändare och liknande. Varför är det så?
Svar: Det är en bra reflektion. Socialt ansvar är en viktig del av vår verksamhet och vi ska tänka på att bli tydligare i den kommunikationen framöver.
Fråga:
Om ni fokuserar på hyresrätter för alla; varför eliminerar ni studenterna helt? Studenter har inte råd att lägga 6000 i månaden vilket ungefär är 60% av deras inkomst, alltså är inte gemene hyresrätter tillgänglig.
Svar: Om vi säljer våra studentbostäder kommer de inte att försvinna från den gotländska bostadsmarknaden, de byter bara ägare. När vi sedan nyproducerar och förändrar i det övriga beståndet kommer vi självklart ta hänsyn till kostnadsbilden.
Fråga:
Ni hoppas på fler kvinnor. Varför har män och kvinnor inte samma lön?
Svar från Joakim: Det var en av de saker jag reagerade hårdast på när vi tog fram siffrorna för året, att inget hade blivit bättre avseende skillnader i lön mellan män och kvinnor. Vi har gått igenom varje lönerevision på GotlandsHem och vi har granskat dem. En faktor som skillnaden i lönenivå beror på är att det är fler män än kvinnor på GotlandsHem och att de har generellt jobbat här i många år. En person som jobbat i 45 år har generellt sett hamnat högre i lön jämfört med en nyanställd 25-åring. Om vi får fler kvinnor på flera olika positioner kommer det att påverka lönebilden i en mer jämställd riktning.
Fråga:
Kalmarhem är ett med Gotlandshem jämförbart allmännyttigt bolag, men de har cirka 500 fler bostäder och bygger nytt i en betydligt högre takt. Trots det har Kalmarhem cirka 40 procent färre anställda. Hur kan det komma sig att de trots lite fler lägenheter och högre nybyggnadstakt har färre anställda?
Svar: GotlandsHem är bemannat med de kompetenser vi behöver för att kunna uppfylla vårt uppdrag.
Just nu är vi inne i en expansiv fas med stora underhållsprojekt och stora byggprojekt. Om vi ska kunna genomföra de här projekten på ett sätt där vi har kontroll och kvalitet i vårt arbete så behövs bland annat såväl projektledare som kommunikatörer. Att vi väljer att ha dessa kompetenser i egen regi och inte hyra in dem som konsulter anser vi är det som är bäst för GotlandsHem.
Att jämföra vår personalstyrka med andra fastighetsbolags personalstyrka kan vara helt missvisande. Men olika bolag ser olika på att ha anställd kontra inhyrd personal. Olika bolag har också olika balans mellan i vilken utsträckning de förvaltar kontra expanderar i form av nybyggnation och underhåll. Ett bolag som enbart förvaltar befintliga bostäder i gott skick har ett kompetensbehov som är mycket annorlunda ut jämfört med oss.
Fråga:
Varför ska jag som skattebetalare acceptera att dessa studentbostäder inte säljs på den ÖPPNA marknaden? De handlar inte bara om ”vissa bolag”.
Svar: Frågan om en eventuell försäljning kom till oss, via Region Gotland, från bostadsbolaget K2A. De håller på att etablera sig som en stor aktör på Gotland och har redan nu uppdrag om att bygga studentbostäder. En eventuell försäljning av GotlandsHems cirka 200 bostäder skulle ge oss ytterligare ekonomiskt utrymme att förvalta och underhålla vårt bostadsbestånd. K2A kommer att gynna boendesituationen för studenter på Gotland. De har stor erfarenhet av att jobba med studentbostäder och de använder ett kösystem som innebär att man som sökande köar i alla de orter de är aktiva i.
Fråga:
Varför får inte de boende använda lokalen som står tom och tidigare gick att hyra för familjer till något firande?
Svar: Lokalerna hyrs inte ut för tillfället då de snabbt ska kunna användas som tillfälligt boende för flyktingar från Ukraina. När världsläget stabiliserats kommer våra hyresgäster kunna hyra kvarterslokalerna igen. När det blir vet vi inte ännu, men vi informationen kommer att uppdateras på vår hemsida.
Fråga:
Angående underhåll så undrar jag varför Gotlandshem sällan eller aldrig besiktar arbeten som utförts av externt företag?
Svar: Det finns en person som ansvarar för GotlandsHems underentreprenörer. Den rollen innefattar även regelbundna besiktningar av utförda arbeten. Om arbetet inte är korrekt utfört uppmärksammas entreprenören på det, denne korrigerar då arbetet.
Hyresgäster som inte är nöjda med utfört arbete kan anmäla det till vår kundservice.
Fråga:
Har de anställdas anhöriga företräde i bostadskön?
Svar: Nej, GotlandsHems anställda och deras anhöriga står i bostadskön på samma villkor som alla andra.
Fråga:
Varför kommer inte alla lediga lägenheter ut på väntelistan?
Svar: Vissa bostäder kräver större eller mindre renoveringsåtgärder innan de hyrs ut igen. Det innebär att det kan ta lite tid för en specifik bostad att synas på vår hemsida efter att den blivit ledig. I vissa fall handlar det istället om att Region Gotland har ett behov av en bostad inom ramen för sociala förturer, en sådan bostad går direkt till Region Gotlands förmedling och syns inte som tillgänglig hos oss.
Fråga:
Jag betalar moms, men det redovisas inte på fakturan?
Svar: Vi redovisar moms till Skatteverket. AB GotlandsHem är inte ett momsregistrerat bolag för sig utan vi är en momsgrupp för hela koncernen vilket innebär att vi rapporterar moms tillsammans med GotlandsHems Värme AB.
Fråga:
Jag undrar vad består underhållsskulden av? Jag vill gärna ha exempel. Ni pratar också om att ni vill utveckla fastigheter, även de äldre. Vad är det för något? Vad gör ni när ni utvecklar?
Svar: Underhållsskulden är i huvudsak stammar, tak och fasader som behöver renoveras. Och i vissa fall är det komponenter som behöver bytas ut, till exempel balkonger och liknande. Det är de här stora sakerna som kostar mycket pengar och har stor inverkan på hyresgästerna och även fastigheternas långsiktiga utveckling.
I fler av våra fastigheter har vi möjlighet att lägga till bostäder. I några exempel kan vi få ut kanske 4–5 bostäder till i en fastighet och det är att utveckla fastigheten. I vissa fall kan vi utveckla lokaler, och anpassa lokaler så att de blir lättare att hyra ut eller göra om lokalerna till bostäder. Det kan också ha med området att göra, att utveckla själva bostadsområdet på olika sätt. Till exempel genom att bygga in lagring av regnvatten från taken och sedan använda det in i tvättstugorna.
Fråga:
Sen sa ni också att ni vill investera för att förbättra avkastningen av fastigheterna – hur ser ni på vinstmaximering i GotlandsHem?
Svar: Det beror på vad du menar med vinstmaximering – vinstmaximering kan vara att man ska få ut så mycket som möjligt av det man investerar. Vinstmaximering kan också innebära det som många i dagligt tal kallar för “renovräka” det vill säga att renovera så dyrt att hyresgästerna blir tvungna att flytta. Är det vad som avses med din fråga så är det inte något vi håller på med. Det finns ingen sådan tanke över huvudlaget.
Fråga:
Om det står i ägardirektivet att ungdomsbostäder är viktigt – hur kan man komma fram till att det bästa sättet då är att ge sig på att försöka sälja alla studentbostäder? Och dessutom inte till högstbjudande utan till en enskild part. Hur gynnar det ungdomsbostäder?
Svar: Ungdomsbostäder och studentbostäder är två skilda kategorier i vårt bostadsbestånd. Oavsett om vi säljer studentbostäderna eller inte så vill vi fortsätta utveckla bostäder för unga och studenter i vårt bostadsbestånd, dock troligtvis inte så som det ser ut idag: Hela hus för specifikt studenter. De studentbostäder vi eventuellt ska sälja till K2A försvinner inte från den gotländska bostadsmarknaden, de byter bara ägare. Vi, tillsammans med Region Gotland, tror att K2A kommer att ha en positiv inverkan på den gotländska studentbostadsmarknaden då de är en erfaren aktör med samlad bostadskö för hela landet.
Fråga:
Hur ska bostadsrättsbyggandet kunna ske på lika villkor med exempelvis den nämnda kommunala borgen som du då har fått höjt precis?
Svar: I vårt ägardirektiv så är det väldigt tydligt – vi ska fokusera på hyresrätter, det gör vi. Vi har också möjligheter att bygga bostadsrätter och vi har också möjlighet att sälja av mindre bestånd om det är nödvändigt för en hållbar fastighetsportfölj. Vi kommer att uppfylla vårt ägardirektiv, vi kommer också följa Allbolagen och Aktiebolagslagen när vi fortsätter utveckla GotlandsHem för våra hyresgästers bästa.