Fler frågor?

Här tvättar de gärna kallt

21 december, 2020

En kvinnlig bovärd byter filter i maskinen som avjoniserar vattnet som används i kalltvättstugan.

I lite mindre än ett år har GotlandsHem tillsammans med hyresgästerna i kvarteret Concordia i Slite testat en miljösnäll tvättstuga. Nu har en första utvärdering av tvättstugan gjorts.

När en ny tvättstuga skulle byggas i Slite gjorde vi inte riktigt som vi brukar. Själva huset byggde vi av återvunnet material och några av maskinerna som installerades var programmerade att bara tvätta med avjoniserat kallvatten, helt utan tvättmedel.

– Att värma vatten kräver mycket energi. Kan vi bidra med att minska energiförbrukningen så ska vi göra det. Varför inte testa något som är bra för miljön, säger Elisabeth Kalkhäll, vd, GotlandsHem.

För att ta reda på vad hyresgästerna i kvarteret Concordia tyckte om den miljösnälla tvättstugan skickade vi ut en enkät som sammanlagt 28 hyresgäster svarade på. Utifrån den kunde vi bland annat få reda på att tre fjärdedelar av de tillfrågade hyresgästerna hade testat att tvätta i kalltvättstugan och att ungefär två tredjedelar var nöjda med resultatet.

– Det är ett ganska stort kliv att testa att bara tvätta med kallvatten och utan tvättmedel. Men när man väl gjort det en gång så fortsätter man gärna, berättar Annelie Pettersson som är bovärd i Slite.

Genom utvärderingen fick vi även reda på ett par förbättringsförslag som snabbt kunde åtgärdas för ökad trivsel.

– Någon tyckte att det var trångt mellan mangeln och torkskåpet, där har vi nu möblerat om. Vissa efterfrågade tydliga guider för tvättmaskinens program och ett varmvattensläge för de lite tuffare fläckarna. Det har vi nu tagit fram tillsammans med leverantören, säger Annelie Pettersson.

 

Frågor och svar

Hur funkar det?
Avjoniserat vatten löser upp smuts och gör din tvätt ren, även när vattnet är kallt.

Hur blir tvätten ren?
Innan vattnet börjar ta hand om din tvätt har det först blivit avjoniserat. Det betyder att jonerna filtreras bort från vattnet. När vattnet sedan kommer i kontakt med textilierna i tvättmaskinen separeras smutspartiklarna från fibrerna i textilierna. Smutspartiklarna följer sedan med vattnet som spolas ut från tvättmaskinen.

Med avjoniserat vatten behöver du varken tvättmedel eller varmvatten för att få tvätten ren. Förenklat förklarat så är det avjoniseringen som gör att vattnet sedan kan ta bort smutsen från dina kläder och övriga textilier.

Varför tvätta med kallvatten?
Att värma vatten kräver mycket energi. Kan vi bidra till att minska energiförbrukningen så ska vi göra det.

Behövs inget tvättmedel?
Att använda tvättmedel och sköljmedel sätter onödig press på miljön. När det nu finns annan teknik som gör tvätten ren ändå, vill vi gärna använda den. Även tvättmedel som är av den miljövänligare sorten påverkar miljön, eftersom det ska produceras, förpackas och fraktas till butik.

 

Till nyhetsarkivet