Inventeringen är avslutad
Publicerad 23 juni, 2020
Inventeringen som pågick under våren är nu avslutad. Hyresgästföreningen och GotlandsHem fortsätter arbetet med den nya hyressättningen.
Det var drygt 2 200 hyresgäster som under våren 2020 inventerade sin bostad. GotlandsHems hyresgäster kunde då svara på en sammanställning som handlade om vad man har i sin bostad. Inventeringen är en del av Hyresgästföreningens och GotlandsHems gemensamma arbete för att ta fram en ny metod för hyressättning.
Vad händer nu?
Just nu pågår arbete med att sammanställa poäng och göra uträkningar. När det är färdigt ska den nya metoden för hyressättning förhandlas. Det är viktigt att veta att det här arbetet inte har något att göra med de årliga hyresförhandlingarna. Det här samarbetet, som vi kallar Min hyra, handlar om att Hyresgästföreningen och GotlandsHem gemensamt tar fram en metod för hyressättning. Det är den som ska förhandlas.
Så fungerar det
Den nya hyressättningen som baseras på standard, kvalitet, service, närmiljö, närservice och läge sätts utifrån fyra poängområden; Områdespoäng, Storlekspoäng, Bostadens standardpoäng och Kvarterets standardpoäng.
Områdespoäng är hyresgästernas värdering av närområdet. Poängsättningen har tagits fram genom en enkätundersökning till alla hyresgäster.
Storlekspoäng värderar bostadens storlek sett till antal rum och kök samt boyta.
Bostadens standardpoäng värderar de egenskaper och den utrustning som finns eller saknas i bostaden i jämförelse med en framtagen genomsnittsbostad. Exempel på saker som kan finnas eller saknas i bostaden är diskmaskin, parkettgolv och balkong. Skillnaderna mot genomsnittsbostaden ger plus- eller minuspoäng.
Kvarterets standardpoäng värderar det som finns eller saknas i kvarteret. Det kan exempelvis handla om hiss, grovtvättstuga eller cykelförråd. Vid poängsättningen utgår vi från ett framtaget genomsnittskvarter i GotlandsHem och skillnaderna ger plus- eller minuspoäng.
Vad händer nu?
1. Hyresgästföreningen och GotlandsHem arbetar med sammanställningar av poäng.
2. När alla poäng är sammaställda är det dags för Hyresgästföreningen och GotlandsHem att förhandla. Det som ska förhandlas är den nya metoden för hyressättning. Det är viktigt att veta att det här arbetet inte har något att göra med de årliga hyresförhandlingarna.
3. Målet är att den nya hyressättningen kan börja användas från 1 januari 2021.
Är det här samma som marknadshyror?
Nej. Marknadshyror bygger på att en hyresvärd ensidigt och utan förhandling kan ta beslut om hyran för en specifik bostad. Den metod för hyressättning som vi arbetar med, bygger på lika hyra för lika lägenhet enligt Hyresgästföreningens, GotlandsHems och hyresgästernas gemensamma värdering.
Var kan jag läsa mer?
I vårt kundforum finns fler frågor och svar och dessa fylls på efterhand som det kommer in nya frågor.