Fler frågor?

Mer än tusen nya fönster

8 juli, 2020

Hus med nya fönster i Visby innerstad

Under 2019 och 2020 har vi renoverat och installerat fönster i flera kvarter och i det allra äldsta blev det till och med ett litet museum innanför ett av fönstren.

Östertull har fått nya fönster

I kvarteret Östertull 6 på Hästgatan, Östra Tullgränd och Nygatan i Visby har precis 460 fönster och fönsterdörrar bytts ut. Det skapar bland annat bättre inomhusklimat och ger en minskad energiförbrukning.

– Vi har bytt från tvåglasfönster till två plus ett vilket innebär tvåglasfönster med ett energiglas på insidan, också kallad energikassett, säger Karin Johansson byggprojektledare på GotlandsHem.

Fastigheten är en kulturhistorisk byggnad vilket innebär att de nya fönstren följer särskilda krav på utförande, utseende och materialval. Ett samarbete med Gotlands Museum ligger till grund för bygglov och genomförande.

– De 460 nya fönstren och balkongdörrarna ser därför ut precis som de gamla utvändigt. Invändigt har träkarmarna bytt färg från mörkbrunt till vitt, vilket många av våra hyresgäster tyckte var ett lyft, säger Karin Johansson.

Fördelarna med nya fönster och balkongdörrar är att lägenheterna får ett bättre inomhusklimat, mindre ljud läcker in i lägenheterna och energiförbrukningen minskar.

Det blev ett minimuseum

Fastigheten gamla Apoteket har också fått nya fönster med träram. Här handlar det om fönsterrenovering där så mycket som möjligt av de gamla fönstren bevaras. Alla glas har bytts mot handblåst glas som är lite vågig i strukturen för att efterlikna de ursprungliga fönstren och insidan har fått ett energiglas installerat. Fönsterrenoveringen i fastigheten har genomförts enligt de krav och regler som gäller för en medeltida byggnad.

I samband med fönsterrenovering upptäcktes ett stenvalv bakom ett fönster som monterats med en mörk skiva på insidan. Vi har nu valt att lyfta fram detta så om du har vägarna förbi Lybska gränd kan du se fönstret med stenvalvet innanför, tillsammans med föremål som hittades i samband med fönsterrenoveringen. Nästan som ett litet minimuseum.

Hundratals fönster i flera kvarter

I Taptot, som är ett att våra största bostadsområden, byter vi ut samtliga uttjänta fönster och balkongdörrar. Det är ett jätteprojekt där hittills 545 fönster och 73 balkongdörrar bytts till nya träfönster med aluminiumframsida. Några hus återstår än att renovera.

Andra kvarter där fönsterrenovering genomförts eller pågår finns i Visby, Slite och Stånga.

Fönsterbyten under 2019 och 2020 i GotlandsHems fastigheter

Kvarter Antal
Concordia 4, Slite 101 fönster
Apoteket 4 och 5 (Mahognyvillan) 58 fönster och balkongdörr
Gamla Apoteket 45 fönster
Hytten, Gråbo torg 261 fönsterpartier och balkongdörrar
Härvide, Stånga 124 fönster
Taptot, Signalgatan
618 fönster och balkongdörrar (pågår fortfarande)
Terra Nova, Kakelugnsmakaren 21 balkongdörrar
Östertull 460 fönster och fönsterdörrar
Totalt 1 688

 

Till nyhetsarkivet