Fler frågor?

Nya villkor för bostadskön

21 augusti, 2018

De villkor som är kopplade till vår bostadskö ska vara tydliga och till hjälp för den som söker bostad. Därför utvärderar vi just nu dessa villkor för att se om de behöver ändras. Redan nu inför vi några justeringar i villkoren för intresseanmälan, bostadsbyte och kategoribostäder.

Nya villkor för intresseanmälan

Vi vill att den som söker bostad ska kunna få ett skrivet kontrakt så snabbt som möjligt efter att intresseanmälan gjorts. För att förmedlingstiden ska bli kortare inför vi därför från 1 september 2018 begränsning i hur många gånger man får tacka nej till en bostad och regler om att man måste lämna svar när man blir erbjuden en bostad.

Det här innebär de nya villkoren:
1. När du gör en intresseanmälan och blir erbjuden en bostad får du tacka nej högst 5 gånger på 6 månader. Tackar du nej fler gånger blir du spärrad i 6 månader från att göra intresseanmälningar.

2. Du måste svara när du blir erbjuden en bostad. Om du inte tackar ja eller nej på erbjudandet om visning inom utsatt tid blir du spärrad i 90 dagar från att göra nya intresseanmälningar.

Nya villkor för kategoribostäder

Från och med 1 september 2018 behåller den som tecknar kontrakt på ungdoms-, 55+ och 65+ lägenheter sina ködagar. Kategoribostäderna är till för att skapa bättre förutsättningar för vissa ålderskategorier att få en bostad. Genom att den som tecknar kontrakt för en sådan bostad får behålla sina ködagar vill vi skapa bättre möjligheter för just dessa ålderskategorier att vid ändrade behov kunna flytta vidare.

Nya villkor för bostadsbyte

Vi vill att alla ska bo i en bostad som är rätt för dem, det behöver därför vara lätt och smidigt att kunna byta om behoven för bostaden förändras. Därför inför vi från 1 september 2018 nya villkor för bostadsbyte där bytesparterna behåller sina ködagar. Du kan alltså genomföra ett bostadsbyte utan att det påverkar dina ködagar.

Undrar du redan nu över något är du självklart välkommen att höra av dig till oss eller ställa din fråga i vårt kundforum.

Frågor och svar

Vi måste hela tiden förhålla oss till de förutsättningar som är aktuella just nu för att göra det så bra som möjligt för dig som kund. I det här fallet handlar det om att å ena sidan begränsa, för att få en bättre och mer effektiv bostadsförmedling och å andra sidan göra lättnader för att skapa bättre möjligheter för särskilt utsatta ålderskategorier och ge den enskilde hyresgästen möjlighet att byta sin bostad utan att förlora sin kötid.
De nya villkoren börjar gälla från och med 1 september 2018. Fram till dess gäller tidigare villkor.
Du får göra hur många intresseanmälningar du vill. Däremot vi vill att du på riktigt ska vara intresserad och därför inte intresseanmäla lägenheter du redan vet att du inte vill ha. Därför kan du endast kan tacka nej till ett erbjudande 5 gånger på 6 månader.
Vi vill att du ska bo i en lägenhet som passar just dig och dina behov. Vi vet också att dina behov kan förändras samtidigt som du kanske drömmer om en alldeles särskild bostad som du behöver vänta länge på att få. När du inte söker en bostad från bostadskön ska du inte heller bli av med din kötid. Den bostad du önskar byta bort och dina köpoäng har egentligen inget med varandra att göra.
 Kategoribostäder är till för att skapa bättre förutsättningar för vissa ålderskategorier att få en bostad. I och med att de nu även får behålla sina ködagar får de även bättre möjligheter att kunna flytta vidare vid behov.
Nej tyvärr gäller inte de nya reglerna bakåt i tiden. De nya villkoren gäller från och med 1 september 2018.

Till nyhetsarkivet