Så blev rikthyrorna
Publicerad 23 februari, 2021

Från 1 april är den nya modellen för hyressättning införd. Det är utifrån den modellen som hyrorna sätts för GotlandsHems bostäder.
Det här med rikthyra
Ett ord som är återkommande när vi pratar om den här modellen, är rikthyra. Rikthyra är den hyra som respektive bostad ska ha enligt modellen för hyressättning. Det kan gå snabbt och det kan ta tid att nå bostadens rikthyra.
Det här året är det till exempel 33 procent av bostäderna som direkt hamnar på sin rikthyra. Då är det inklusive den senaste årsförhandlingen. Fler resultat hittar du längre ned i artikeln.
Då rikthyran är nådd har bostaden sin korrekta hyra enligt den modell för hyressättning vi följer. Om hyran ska justeras därefter sker det i samband med hyresförhandlingar med Hyresgästföreningen.
Hyresmodellen

Här kan du läsa mer om vad modellen för hyressättning bygger på.
Siffror och statistik 2021
Av GotlandsHems totalt 4 589 bostäder är det 4 104 bostäder som ingår i modellen för hyressättning år 2021. Resterande bostäder är studentbostäder och presumtionsbostäder som gäller under ett visst antal år för nybyggda hus, vilket är 15 år med undantag för kvarteret Sjöliljan som hade 10 år och därför ingår i den nya hyressättningsmodellen.
- 33 procent av bostäderna som ingår i modellen når sin respektive rikthyra år 2021.
- 21 procent av bostäderna fick det maximala beloppet i höjning. Se tabell.
- Högst höjning av månadshyra för en bostad i år är 7,19 procent, vilket för den bostaden motsvarar en ökning med 220 kronor för 2021.
- Störst sänkning var 0,4 procent, vilket för den bostaden motsvarande en minskning med 24 kronor.
Från 1 april 2021 då modellen tas i bruk ligger rikthyrorna sett till alla bostäder i vårt bestånd, som berörs av modellen, mellan 1 980 kronor (lägsta rikthyran) och 13 590 kronor (högsta rikthyran). I det här finns bostäder i alla storlekar, från 19 kvadratmeter och upp till 152 kvadratmeter.
Rikthyrorna på en totalnivå inom det här beståndet, i jämförelse med de hyror som var innan modellen infördes, har som mest ökat med 32,15 procent och som mest sänkts med 29,58 procent.
Bra att veta
Dessa siffror är inklusive årshyresförhandlingen som resulterade i en hyreshöjning om 1,7 procent. Variationen beror på vilken hyra bostaden hade innan införandet av hyressättningsmodellen och vilken rikthyra dessa bostäder har nu, enligt den nya modellen för hyressättning.
Även om rikthyran för en bostad innebär sänkning av hyran kan det, i och med att höjningen från årshyresförhandlingen räknas in här, göra att det tar lite tid att nå rikthyran. En del når rikthyran direkt i år, en del nästa år och för andra kan det ta flera år.
Samma sak gäller då rikthyran är högre än nuvarande hyra. Även här är det årshyresförhandlingen som avgör hur den stegvisa infasningen till rikthyran ser ut. Eftersom en hyresförhandlingarna som genomförs varje år varierar från år till år kan vi idag inte veta hur hyran påverkas för din bostad.
Oavsett gäller de belopp hyran som mest får höjas med, enligt överenskommelse mellan Hyresgästföreningen och GotlandsHem.
Ökad månadshyra per år får max uppgå till:
1 rum och kök/rum och kokvrå – 220 kronor
2 rum och kök/rum och kokvrå – 270 kronor
3 rum och kök/rum och kokvrå – 320 kronor
4 rum och kök – 320 kronor
5 rum och kök – 370 kronor
6 rum och kök – 370 kronor
Hyressättning i respektive kvarter
Här är en sammanfattning av hur våra respektive kvarter berördes av den nya modellen för hyressättning.
Förändring i snitt för respektive bostadsområde på Gotland
Havdhem -9,14 procent
Roma -7,62 procent
Fårösund -6,37 procent
Visby norrområde -4,21 procent
A7 -2,66 procent
Slite -2,46 procent
Lärbro -0,55 procent
Bingeby -0,41 procent
Visby innerstad -0,39 procent
Gråbo -0,13 procent
Terra Nova +0,03 procent
Stånga +0,48 procent
Burgsvik +0,54 procent
Klintehamn +0,75 procent
Visborgsstaden +1,43 procent
Hemse +2,75 procent
Väskinde +5,03 procent
Östra Vi +9,77 procent
Tingstäde +11,18 procent
Rikthyran som skiljer sig mest åt bland kvarteren i Visby
Sjöliljan -14,86 procent
Taggsvampen +15,36 procent
Höken 0,0 procent
Utanför Visby
De bostadsområden där månadshyran för bostäder utanför Visby i snitt påverkas minst är Stånga med en ökning om 0,48 procent i förändring och Lärbro har en minskning om 0,55 procent i förändring.
Störst förändring av rikthyror blir det i Havdhem som får en sänkning om 9,14 procent och i Tingstäde som ökar med 11,18 procent i snitt.
Ett bostadsområde kan ha flera kvarter. Sett till kvarteren utanför Visby är det Bunge Stucks som får en förändring om -16,74 procent och Hemse Siskan hamnar på +20,61 procent.
Viktigt att veta att det här handlar om rikthyror, det vill säga att dessa resultat kommer att fasas in och att månadshyran per år fortfarande inte kommer att förändras mer än det som Hyresgästföreningen och GotlandsHem har kommit överens om enligt tabellen här ovanför.