Tips till den odlingsintresserade
Publicerad 9 mars, 2021

För dig som vill odla hemma börjar det bli dags att tänka på årets möjligheter. Trädgårdsexperten Nina Sahlin delar med sig av odlingstips och instruktioner för att bygga insektshotell.
Vill du kunna njuta av egenodlad chili, purjolök, kronärtskocka och vissa kålsorter börjar det bli dags för sådd nu.
– För att säkerställa en fin skörd behöver du lära känna din önskeväxt. På så sätt kan du ge den de förutsättningar den behöver för att växa ordentligt. Ett bra tips är att läsa noggrant på fröpåsens baksida, säger Nina Sahlin som är chef för bovärdar på GotlandsHem.
Om du inte köper dina frön från en fröodlare utan exempelvis får dem som en gåva i ett kaffefilter, kan det vara början på en ny och spännande odlingsbekantskap.
– Det kan krävas lite detektivarbete för att ta reda på hur du ska behandla sådden om du inte från start vet exakt vad det är för art. Men det har sin charm det också. Och om du sedan efter skörd sparar några frön så vet du hur du ska göra till nästa säsong, säger Nina Sahlin.
Om du är odlaren som gärna sparar några frön till nästa säsong gäller det att veta hur.
– Ett tips är att undvika att spara frön från påsar med märkningen F1. Ett F1-frö är en korsning mellan två genetiskt olika arter som experter tar fram genom noggranna kontroller. Risken är stor att avkomman från ett F1-frö är mycket annorlunda jämfört med det ursprungliga fröet.
Bygg ett insektshotell
Vintersäsongen är ett ypperligt tillfälle för att ta reda på mer om hur du kan skapa bra förutsättningar för pollinerande insekter. Det finns en uppsjö av enkla, smarta och billiga tips på internet.
– Om du själv vill bli bostadsvärd för ett insektshotell kan du binda ihop en bunt med ihåliga pinnar såsom hallonris eller bambu. Hänger du sedan upp bunten på en solig plats kan du se hur insekterna flyttar in, säger Nina Sahlin.
Fyra tips för bra odling:
Planering: Tänk igenom vad du vill få ut av din odling och vad du har plats för. Olika växter kräver olika nivåer av ambition från dig som odlare, läs på noggrant och undvik impulsköp för bästa resultat.
Rätt jord: Det är inte helt självklart att det finns olika typer av jord, men det gör det. Och olika växter föredrar olika jord för att växa bra. På fröpåsen finns ofta tydliga instruktioner.
Omskolning: När de första bladen tittar fram tar det inte lång tid innan det kan börja bli trångt i krukan. Då är det dags att flytta växterna till en rymligare kruka. Men var försiktig så att inte flytten skadar växten. Stjälken kan vara ömtålig och är lätt att klämma sönder om man inte är varsam.
Etiketter: Glöm inte att märka upp din odling med etiketter, då blir det enklare för dig att komma ihåg vad du sått var. På så sätt minimerar du risken för att blanda ihop växterna med varandra.