Uppföljning om otillåten andrahandsuthyrning
Publicerad 23 september, 2021

I år var första gången som GotlandsHem inte tillät korttidsuthyrning, också kallat sommaruthyrning. Nu tittar vi närmare på hur det har fungerat.
Beslutet att inte längre tillåta sommaruthyrning togs under våren 2020 efter att en stor enkätundersökning genomförts bland våra hyresgäster. Då framkom att en betydande del av de som bor i våra bostäder inte ville se fortsatt sommaruthyrning, främst på grund av att de känt sig otrygga. Hyresgästernas trygghet tillsammans med GotlandsHems strävan efter lika regler och likabehandling av alla hyresgäster låg bakom beslutet.
– Vår förhoppning var att förändringen skulle öka tryggheten i de bostadsområden som tidigare haft tillåtelse till sommaruthyrning och att det skulle medföra minskade störningar för de boende, säger Lina Runander, chef för kundservice på GotlandsHem.
Otillåten andrahandsuthyrning
I sommar har vi fått indikationer på att viss andrahandsuthyrning skett utan tillstånd, något som enligt hyreslagen kan vara ett brott som bland annat kan resultera i att hyreskontraktet sägs upp.
GotlandsHem har under sommaren arbetat med tio olika ärenden där vi fått indikationer på att otillåten andrahandsuthyrning förekommit. Våra utredningar av sommarens ärenden pågår ännu, och hittills har vi kunnat fastställa ett ärende som visar att hyresgästen inte gjort fel och ett annat ärende där vi misstänker brottsligt felaktig andrahandsuthyrning. Andra ärenden fortsätter vi utreda under hösten.
– I ett ärende misstänker vi att brott har begåtts. Dels genom att hyresgästen hyrt ut utan vårt tillstånd, dels för att uthyrningen skett med stort hyrespåslag. Det är självklart uppgifter som vi överlämnar till Polisen för fortsatt utredning, säger Lina Runander och fortsätter:
– Över tid har vi haft ett antal fall där personer brutit mot villkoren i hyresavtalet genom otillåten andrahandsuthyrning. Det kan röra sig om såväl längre som kortare perioder och utan att gå in på detaljer så har det ibland resulterat i att vi har sagt upp den som gjort fel, i andra fall har hyresgästen själv sagt upp sitt kontrakt med oss. Det är givetvis väldigt viktigt att vi gör en korrekt bedömning av de olika fallen, vilket vi uppnår genom grundliga utredningar innan vi fattar beslut.
FAKTA:
- Det är tillåtet att hyra ut sin bostad i andra hand om man fått tillstånd av hyresvärden vilket man kan få om det finns beaktansvärda skäl så som studier eller arbete på annan ort, eller att man vill testa på ett samboförhållande.
- Om tillstånd till andrahandsuthyrning finns är det okej att lägga på upp till 15 procent på hyran för att bostaden är fullt möblerad. Man får också lägga på faktiska kostnader för tjänster som överlåts på andrahandshyresgästen så som till exempel el, tv, bredband och parkering.
- Otillåten andrahandsuthyrning: Du får inte hyra ut din bostad utan tillåtelse från din hyresvärd och du får inte lägga på mer än 15 procent på hyran.