Utredning och action kring vattenbesparande åtgärder i tvättstugor
Publicerad 11 maj, 2023

GotlandsHem har genomfört en studie kring vattenbesparande åtgärder i tvättstugor. Nu har en ny teknik installerats i nybyggnationen på Signalottan 2 i Visby.
Tekniken kommer att minska förbrukningen av vårt värdefulla vatten och hindra microplaster från att spridas till haven. Vår ambition är att fortsätta med vattenbesparande åtgärder i samband med all nybyggnation och vi följer noga utvecklingen av den tekniken.
Gotlands vattensituation är mycket ansträngd och vi vill bidra till en trygg dricksvattenförsörjning.
Det finns olika områden där vi som bostadsbolag kan genomföra åtgärder kring detta. Det handlar till exempel om att snabbt fixa vattenläckor, samla regnvatten och påverka hyresgästers beteende i användningen av vatten och så har vi våra tvättstugor. GotlandsHem har sökt och fått pengar från Havs- och vattenmyndigheten för att låta undersöka hur vi bäst kan spara vatten i våra tvättstugor.
Halvera mängden vatten och filtrering av microplaster
Vi visste nämligen redan innan att det är i våra tvättstugor vi har vår absolut största möjlighet att spara vatten. Det beror på att vi själva har goda möjligheter att kontrollera utrustningen där. Förutom det faktum att tvättstugor i sig själva är vattenbesparande så kan vi nu genomföra åtgärder som halverar mängden av vatten som används.
– Tack vare undersökningen har vi i detta läge valt bort en teknik som avjoniserar vatten och väljer nu i stället en teknik som recirkulerar vattnet som används. På det här sättet kan vi spara 50 till 70 procent av vattnet, vilket i vårt bestånd skulle kunna motsvara så mycket som 30 000 m3 per år, kommenterar Kristoffer Strehlenert, chef för utveckling och hållbarhet.
På bilden ser du honom tillsammans med kollegan Isa Wästlund, affärsutvecklare hållbarhet.
Hur fungerar det?
Undersökningen har genomförts av företaget Afry som har tittat på befintliga tekniker på marknaden som är:
- Effektiva på att spara vatten
- Ekonomiskt försvarbara
- Enkla att installera och underhålla
- Lätta att använda av våra hyresgäster
- Anpassade för att minska utsläppen av microplaster och andra skadliga ämnen
Valet hamnar då på det som kallas “Mimbox” som är en recirkulerande teknik för att spara mesta möjliga vattenmängd och som dessutom förhindrar att microplaster kommer ut i vår miljö. Enkelt förklarat handlar tekniken om att anordningen till viss del renar vatten och avgör vilket vatten som är rent nog att användas igen. Den blandar sedan in nytt vatten i lagom mängd. Microplasterna fastnar i ett filter som sedan rengörs och byts ut med jämna intervall.
Vad innebär det för hyresgäster hos GotlandsHem?
– Vi hoppas att våra hyresgäster ska uppskatta att vi arbetar för att vara klimatsmarta. Det enda hyresgästen behöver göra är att boka sin tid och ta sig till tvättstugan. På det här sättet hjälps vi åt att spara vatten och energi och bidrar till att rena vattnet från microplaster, avslutar Kristoffer.
Faktaruta
- GotlandsHem har cirka 300 tvättmaskiner som är fördelade på ungefär 200 tvättstugor
- Det går åt cirka 80 liter vatten per tvätt
- Varje hushåll tvättar ungefär fyra maskiner i veckan
- Microplaster från kläder är syntetfibrer av plast som riskerar att spridas till haven där de ställer till stora problem för djur som kan tro att plasten är mat
- 30 000 m3 vatten är lika mycket som drygt 600 gotlänningar förbrukar under ett års tid