Vad kan jag göra om någon mår dåligt?
Publicerad 4 juni, 2020
Du bor där livet pågår och ibland kommer du upptäcka att någon i din närhet inte mår bra. Det kan handla om psykisk ohälsa eller att du misstänker att det förekommer våld i en grannes hem. Vi har pratat med Linnea Hein, bosocial samordnare, om hennes tankar kring trygghet i hemmet.
– GotlandsHem har mer än 4 600 bostäder, vilket gör att våra bostadsområden är en spegel av samhället i stort. Det innebär tyvärr att våld i nära relationer och psykisk ohälsa finns bland våra hyresgäster, alltså bland dina grannar, säger Linnea Hein.
Våld ökar på grund av corona
På global nivå har FN beskrivit att våldet i nära relationer har ökat kraftigt med anledning av det rådande läget orsakat av Coronapandemin. Något som även bekräftas av Socialförvaltning här på Gotland och av Polisen.
– Social distansering, arbete hemifrån och en pressad ekonomisk situation försvårar möjligheten att bryta sig ur dåliga relationer. Därför kan vi som arbetar på GotlandsHem och goda grannar spela en viktig roll när det gäller att se signaler på att det förekommer våld eller psykisk ohälsa, säger Linnea.
Du kan göra skillnad
Våld i nära relationer består ofta av en kombination av fysiskt, sexuellt och psykiskt våld och kan vara allt från mindre synliga handlingar till grova brott. Det kan mer konkret handla om allt från att bli förlöjligad, att få allvarliga hot, eller att utsättas för misshandel eller våldtäkt. Att relationsvåld ofta sker inomhus och hemma försvårar möjligheten till motstånd och uppbrott för offren.
– Oavsett hur situationen ser ut kan man som granne eller anställd på GotlandsHem göra skillnad genom att reagera och agera. Vad man ska göra beror på omständigheterna. Att vid tillfälle våga fråga personen som man misstänker är utsatt för våld är ett alternativ. Då är det viktigt att vara beredd att lyssna och hjälpa personen vidare. Vid en akut eller hotfull situation, till exempelvis vid misstankar om pågående misshandel i en lägenhet, ska man alltid ringa polisen på telefonnummer 112, säger Linnea.
Bättre att larma tidigt
Även om man inte är säker på exakt vad som händer är det viktigt att larma om man misstänker att någon utsätts för våld hemma. Genom att lämna uppgifter i ett tidigt skede underlättas situationen för den som är utsatt jämfört med att vänta tills man anser att gränsen är passerad med råge. Det är givetvis extra viktigt att kontakta Polis eller Socialtjänst om det finns barn som kan vara vittnen till våld i nära relationer eller kanske till och med kan vara utsatta för våld.
– En våldsutsatt person har inte alltid möjligheten att kontakta Polis eller Socialtjänst själv. Där måste vi ta ett gemensamt ansvar om vi hör eller ser något som inte står rätt till. Och det är alltid bättre att ringa och göra en orosanmälan för mycket än en för lite. Och även om det är bra för Polisen och Socialtjänsten att känna till vem du är finns det alltid en möjlighet att vara anonym, säger Linnea Hein.
Gör så här
• Vid akut behov av skydd eller stöd ring SOS alarm på telefon 112.
• Socialtjänsten på Gotland når du på 0498 – 26 88 19 eller genom att fråga efter socialjouren via SOS alarm 112.
• Den som känner sig osäker eller inte vill kontakta Polisen eller Socialtjänsten kan alltid kontakta GotlandsHem för att prata och lämna uppgifter. Du når oss på 0498 – 20 39 00. GotlandsHem har ett nära samarbete med både Polis och Socialtjänst.
• På Gotland är det möjligt att få akut hjälp och skydd genom att kontakta Polisen, Socialtjänsten, kvinnofridslinjen, Terrafem och kvinnojouren. Det finns även möjlighet till råd och stöd vid samtal.
• Region Gotlands lista med kontaktuppgifter för akut hjälp och skydd.
Brinner för trygghet
Linnea Hein jobbar som teamledare för servicevärdarna på GotlandsHem och fokuserar speciellt på frågor som handlar om trygghet för våra hyresgäster. Linnea började på GotlandsHem 2016 men har en bakgrund som polis.
– Det känns extra viktigt att kunna bidra till att våra hyresgäster känner sig trygga hemma, säger Linnea Hein. Därför har jag engagerat mig i de samarbeten GotlandsHem har med Socialförvaltningen och Polisen på Gotland. Tillsammans kan vi bidra med våra olika specialkunskaper och komplettera varandras olika ansvarsområden för att bidra till en tryggare vardag för de som är utsatta.