Värmetips för din bostad
Publicerad 16 november, 2022

Våra värmesystem är helt automatiska och alltid i gång, men snabba omslag i vädret kan påverka värmen inomhus eftersom det är utomhustemperaturen som styr.
Termostaten känner av temperaturen i luften och reglerar värmen automatiskt. Om det är snabba skiftningar mellan natt- och dagstemperaturen har värmesystemet svårt att hänga med. Blåser det mycket utomhus eller är hög luftfuktighet påverkar även detta inomhustemperaturen.
Nu när november kommit och utomhustemperaturen börjar röra sig neråt kan det vara bra att se över vad du som hyresgäst själv kan göra för att hålla din inomhustemperatur så balanserad som möjligt i din bostad.
Tips på vad du som hyresgäst kan göra:
- Ställ dina möbler en bit ifrån elementen, då stängs inte värmen in bakom möblerna och du slipper slösa energi. En bra riktlinje är att ställa möblerna minst 25 cm från elementen, men helst inte ha möbler framför elementen alls.
- Häng inte tjocka gardiner framför elementen.
- Om du vill vädra, öppna stort och vädra en kortare stund så byts luften ut snabbare och du sparar energi. Ha inte fönstret på glänt.
- Dra för gardiner och persienner på natten, så håller du mer värme inne i bostaden.
- Kolla att tätningslister finns i fönster och ytterdörrar. Se även om de är övermålade eller inte. Målade tätningslister har nämligen försämrad funktion. Saknar du tätningslister eller om tätningslister är övermålade ska du göra en felanmälan på Mina sidor.
- Håll innerdörrar öppna för att få en jämn spridning av värmen i bostaden.
- Se till att dina tilluftsventiler är öppna. Stängda tilluftsventiler ger dåligt inomhusklimat i din bostad, därför är det viktigt att dessa är öppna.
Tilluftsventiler
Vet du inte vart ventilerna sitter? Kolla i sovrum och vardagsrum. I vissa bostäder sitter ventilen under fönsterblecket, men de flesta bostäderna har ventilen ovanför fönstret.
Behöver du hjälp att öppna ventilerna gör du en felanmälan på Mina sidor.
Så sparar vi energi
Undrar du vad vi på GotlandsHem gör för energibesparingsåtgärder kopplade till värme? Här kan du läsa mer om vår ständiga förbättringsprocess med driftoptimering.