Fler frågor?

Vi renoverar i hundratals bostäder varje år

16 oktober, 2020

En golvläggare står på knä och mäter passformen för ett parkettgolv vid en dörrkarm.

Under 2019 lade GotlandsHem 40 miljoner kronor på underhåll, en ökning från år 2018 då dryga 37 miljoner kronor gick till samma ändamål. En del av underhållspengarna går till att renovera bostäder på olika sätt, under ett år utförs uppemot 2000 olika renoveringsarbeten i våra bostäder.

Ser vi till det löpande arbetet med inre renoveringar av våra bostäder är det ommålning av väggar tillsammans med byten av golv och köksluckor som vi på GotlandsHem arbetar mest med.

– Vi jobbar utifrån olika årsintervall när vi erbjuder renovering till våra hyresgäster. Ett rum målar vi om efter 14 år, golven byter vi efter 27 år och skåpsluckorna efter 30 år, säger Johan Malmros, chef för bostadsutveckling på GotlandsHem.

Utskick med renoveringserbjudande görs en gång per år. I år erbjöd vi ommålning av totalt 705 rum och utrymmen. Passar inte erbjudandet går det självklart bra att tacka nej.

– Det är inte ovanligt att hyresgästen skjuter fram renoveringen ett eller flera år. För en familj med småbarn kan det vara skönt att vänta tills barnen blivit några år äldre, eftersom renoveringstiden kan vara lite krävande.

Samtidigt som vi genomför ommålningar passar vi på att ta bort gamla tapeter. Vi har märkt att den ljusa färgskala vi målar i är mer tidlös och blir inte omodern på samma sätt som en tapet kan bli.

– Det är något som gör vårt renoveringsarbete smidigare och i förlängningen också billigare. Men det förenklar också för de hyresgäster som själva vill måla om eller bättra på den befintliga färgen, säger Johan Malmros.

 

Till nyhetsarkivet