Illustration som visar en grön mark, blå himmel och ett bostadsområde. Det sitter personer på en bänk bredvid ett gult hus med solpaneler på.

Vårt recept för social hållbarhet

För oss handlar social hållbarhet om att skapa förutsättningar för våra hyresgäster att delta i demokratin och ta del av det samhällsstöd som finns. Det innebär att vi har resurser att se och fånga upp de som behöver hjälp och se till att de får det stöd de har rätt till. Vi kan inte göra allt – och det ska vi heller inte göra. Som ett kommunalt bostadsbolag bidrar vi till Gotlands samhällsnytta inom det vi har rådighet över – våra bostäder och bostadsområden.

Vision noll vräkningar

En kvinna sitter med en kaffekopp på sin uteplats.

Obetalda hyror

Vi bevakar kontinuerligt hyresinbetalningar. Ser vi att hyran vid upprepade tillfällen uteblir meddelar vi socialtjänsten. Om inte mönstret bryts är nämligen risken stor att hyresgästen förlorar sin bostad. Här arbetar vi med uppsökande verksamhet. Riskerar någon att bli vräkt på grund av obetalda hyror tar vi alltid direktkontakt med personen genom telefonsamtal eller hembesök.

Vi har ett nära samarbete med Försörjningsstödsenheten samt Budget- och skuldrådgivningen för ekonomiskt stöd och rådgivning. Det är en förutsättning för att vi ska kunna hitta bra lösningar för hyresgäster som av olika skäl har hamnat i ekonomiska svårigheter.

Långsiktiga lösningar

Vi strävar efter att hitta lösningar baserade på varje individs förutsättningar. Vid ekonomisk svårighet är vårt mål att både lösa problemet här och nu och hitta en hållbar lösning över tid.

I vissa fall kan vi erbjuda avbetalningsplaner för hyran. Detta sker först efter ett samtal med hyresgästen där vi undersöker de bakomliggande orsakerna till försenad hyra. Det måste också vara tydligt att det finns en långsiktig lösning.

Social oro

Vi söker upp vid social oro 

Vi gör alltid en orosanmälan när vi känner just oro för någon. Det kan gälla barn som far illa, äldre som behöver mer stöd, personer med psykisk ohälsa, risk- och missbruk, husdjur som inte får omsorg eller våld i nära relation. Vårt motto är att vara empatiskt påträngande och att aldrig ge upp.

Om vi känner oro för någon som bor hos oss, knackar vi på dörren för att höra hur det är. Ett samtal kan göra stor skillnad.  

Störningar

Alla har rätt till ro och vila i sitt hem

Störningsjouren är tillgänglig dygnet runt för den som upplever sig störd i sin boendemiljö. Dagtid har vi personal som arbetar med inkomna störningar, informerar om vilka trivselregler som gäller och medlar i konflikter mellan grannar. Vi tar kontakt med de som orsakat störningar och för dialog även med personen som blivit störd.

Vi jobbar med att förebygga brott

För att ett brott ska kunna begås krävs det:

•    en gärningsperson
•    avsaknaden av någon som kan ingripa
•    ett brottsobjekt eller brottsoffer


Kan man bygga bort brott? Nej inte helt men man kan försvåra för en motiverad gärningsperson. 

Vi utformar våra områden för att de ska vara en naturlig mötesplats vilket ökar närvaron av människor i området. Vi månar om att det ska vara öppna miljöer med god överblick. Detta gör det svårare för gärningspersoner att begå brott. Om det ändå sker, håller vi en kontinuerlig dialog med Polisen och delar alltid med oss av den information vi har. Vi använder hyreslagen för att motverka och förhindra brottslighet på individnivå. Vi informerar alltid de hyresgäster som utsatts för brott om det stöd och den hjälp de kan få.

Att kunna påverka sin boendemiljö

Boinflytande är hemokrati

Boinflytande kan definieras i tre olika steg och handlar om inflytande på:

•    sin egen bostad
•    sitt bostadsområde
•    GotlandsHem

Vi jobbar med kontinuerliga undersökningar för att fånga upp trender och hur våra hyresgäster uppfattar sin boendemiljö.

Vi samordnar även och genomför hyresgästdialoger när behovet finns. Det kan vara inför större förändringar i bostadsområdet eller när det finns ett behov av att vi, tillsammans med de som bor i området, kraftsamlar för att få till en förändring.

Trygghetsvandringar och trygghetsdialoger

Ibland händer det något som skapar en otrygg känsla i ett område. Vi genomför då både trygghetsdialoger där vi talar med alla boenden och trygghetsvandringar där vi tillsammans med boenden och andra intressenter vandrar genom området för att skapa förståelse för hur miljön kan påverka tryggheten. Vi identifiera även om det finns något vi kan göra för att få till andra positiva förändringar.

Tryggare hemma

Hemförsäkringen är en trygghet. Vi tycker att det är viktigt att hyresgästerna är helt införstådda med det skydd en hemförsäkring ger och har därför ett samarbete med Länsförsäkringar Gotland kring detta.

Områden med gemenskap

Barn som ritar under en gemenskapsträff i kvarteret Vitkålens grönområde.

Granngemenskap gör skillnad

Vårt mål är att alla våra hyresgäster ska känna gemenskap i sitt bostadsområde och vi arbetar kontinuerligt för att skapa naturliga mötesplatser. Vi initierar och skapar möjligheter för gemenskap genom att anordna hyresgästträffar, såsom grillkvällar och mötesplatser för barn och unga.

Livet mellan husen

Vi vill att våra bostadsområden ska vara en arena där externa aktörer kan bidra till gemenskap och samhällsnytta. Vårt bidrag är utrymmen och att vi hjälper till att sprida information.

Vi uppmuntrar även våra hyresgäster att gå samman för att själva skapa gemenskap i sitt bostadsområde. Vi stöttar deras initiativ och gör vad vi kan för att de ska kunna förverkligas. Till exempel hjälper vi gärna till att informera om träffar och möten och deltar gärna i början för att starta upp aktiviteter.

Ofta har vi en lokal som hyresgästerna kan låna för träffarna och ett brett kontaktnät som de kan dra nytta av. Vårt enda motkrav är att syftet ska vara att alla kan och får vara med om man vill.

Uthyrning av våra bostäder till särskilda grupper

Bostäder till ungdomar och äldre

Varje månad tilldelar vi ett visst antal bostäder till ungdomar från 18 till 24 år. Vi erbjuder även bostäder som är avsedda för personer över 65 år, samt bostäder för de som är äldre än 70 år.

Förtursbostäder via förtursgruppen

Region Gotland har en särskild grupp, förtursgruppen, dit man kan vända sig för att ansöka om förtur till en bostad utifrån sociala eller medicinska skäl. Vi på GotlandsHem hjälper sedan Region Gotland att hitta en bostad som passar.  

Bostäder till flyktingar

Region Gotland ansvarar för bosättning enligt bosättningslagen och flera av dessa bostäder är inom vårt bestånd.  

Strukturell bostadslöshet

Vi har utformat våra hyresvillkor för att motverkar strukturell bostadslöshet genom att inte kräva en viss årsinkomst i förhållande till årshyran. Detta gynnar särskilt ensamstående föräldrar, studenter, pensionärer och låginkomsttagare.  

Nära kontakt med samhällets skyddsnät

Två barn håller hand medan de sitter i famnen på varsin vuxen. De är utomhus.

Polisen

Vi för kontinuerliga samtal med Polisen för att bidra med det vi ser och hör. Vi har även en etablerad modell för att tillsammans kunna rikta våra insatser när det behövs genom Trygga trappan.

Metoden används för att förebygga och motverka oönskat ”häng” och kriminalitet som kan förekomma i trapphus och gemensamma utrymmen. Både GotlandsHem och Polisen kan ta initiativet att starta Trygga trappan.

När Trygga trappan aktiveras är obehöriga inte längre välkomna. Vi sätter då upp affischer med information om vad som gäller i varje port. Polisen har då möjlighet att bötfälla på plats för olaga intrång.

Socialtjänsten

Socialtjänsten består av många olika enheter som alla har ett uppdrag i samhällets skyddsnät. Vi har löpande kontakt med dem om hur vi kan vara behjälpliga och vi hjälper alltid till när vi kan. Vi har en löpande kontakt med de olika enheterna kring om och hur vi kan hjälpa till att stötta när en hyresgäst är i behov av stöd.

Kvinnojourer

På Gotland finns jourerna Amanda och Fyren. Vi rådgör med varandra för att hitta tänkbara lösningar när en kvinna är utsatt för våld i hemmet.

Vi nätverkar på Gotland

Vi deltar i forum och nätverksträffar och arbetar aktivt med att bilda nätverk med andra samhällsaktörer som syftar till att stärka det sociala skyddsnätet.

Utvecklar Gotland med kompetens

Vi ger ungdomar en chans på arbetsmarknaden

Genom Region Gotland tar vi varje sommar emot feriejobbande ungdomar och erbjuder sommarjobb hos oss.  Vi tar även kontinuerligt emot studenter från gymnasiet och högskolan som går utbildningar och ska ha praktik relaterade till vår verksamhet.

Under 2025 är vi också stolta partners med Ung Företagsamhet som riktar sig till gymnasieungdomar. 

Vår personal och allt det andra

Engagerad och utbildad personal

Många av de medarbetare som arbetar nära våra hyresgäster är certifierade för Första hjälpen till psykisk hälsa. De är utbildade i att bemöta människor med psykisk ohälsa och vet vilket stöd som finns att få.

All personal är även utbildad i HLR, en kurs vi repeterar vartannat år. Vissa av våra tjänstebilar är utrustade med hjärtstartare och det finns även hjärtstartare i vår kundmottagning.

Utöver vår erfarenhet och utbildning är vår personal engagerade i Gotlands lokalsamhälle. Många av oss är aktiva i Hemvärnet, politiken och i olika former av intresseföreningar.

Fantastiska hyresgäster och besökare 

I våra bostadsområden rör sig alltid hyresgäster och besökare. Alla kan hjälpa till att förhindra brott och vara uppmärksamma på andra. Civilkurage kan innebära att ringa oss eller Polisen om något känns fel. Vi uppmanar alla att agera vid oro.

Vi gör skillnad på Gotland

Vi arbetar med något så personligt som människors hem. Det innebär att vi i vårt arbete ofta befinner oss där livet pågår och saker händer. På den här sidan har du fått ta del av vad vi gör för att bidra till samhällsnytta, följ med oss i vår artikelserie för att få konkreta exempel på hur det arbetet kan se ut.

Bakom obetald hyra: 
En berättelse om förskingring och samverkan

Äldre kvinna i mörk bostad.