En kvinna och ett barn tittar på blommor och växter planterade i en odlingslåda.

GotlandsHem erbjuder olika typer av boendealternativ utöver bostäder med grundläggande villkor. Här beskriver vi de olika kategoribostäderna.

Nyproducerad bostad

Nyproducerade bostäder kan sökas av alla, såvida de inte tillhör något av de kategoribostäder som är listade här nedanför.

Bostad för 65+

Vi har ungefär 200 bostäder i vårt bestånd som är speciellt anpassade för personer fyllda 65 år. De ligger ofta i markplan eller i ett hus med tillgång till hiss. Våra bostäder är inte handikappanpassade, däremot går det lätt att skapa anpassningar. Det är ett arbete som handläggs av Region Gotlands bostadsanpassningsgrupp. Tanken är att du flyttar in när du har fyllt 65 år och kan bo kvar även om du senare skulle få problem med rörligheten. Bostadsbyte får endast ske med person som uppfyller kravet på ett 65+ boende.

Bostad för 70+

Våra bostäder i kvarteret Hytten i Gråbo var innan 65+ men har sedan 2023 höjts till 70+. I övrigt gäller samma riktlinjer som för Bostad för 65+.

Bostäder för unga

Vi öronmärker en del av våra bostäder för ungdomar mellan 18 till 24 år. Vi vill bidra till att göra det enklare för yngre generationerna att ta sig in på bostadsmarknaden. Ungdomar har nu möjlighet att hyra fler bostäder i olika storlekar – inte minst med tanke att unga människor också bildar olika typer av familj och skaffar partners.

På samma sätt som för alla våra bostäder använder du dina ködagar när du tecknar ett avtal för en bostad. Det innebär att dina ködagar nollställs när du tackar ja till ett bostadserbjudande från oss.

Om du hyr en bostad som är riktad till dig som ungdom, kan du nu byta din bostad mot en annan hyresrätt. Det går till precis som vanligt och du kan läs mer om det på sidan Ändrade bostadsbehov.

Hittade du vad du sökte efter?

Låt oss veta om du tyckte att denna information hjälpte dig. Din återkoppling är till stor hjälp för oss i vårt kontunerliga förbättringsarbete.