Hoppa till innehåll Fler frågor?

Hemse

Tätorten i söder med kulturen i fokus

Hemse är södra Gotlands centralort och är den näst största tätorten på ön med ca 50 km till Visby. Här lever knappt en tiondel av Gotlands folkmängd med närhet till både natur och vardagliga bekvämligheter.

 

SERVICE OCH KOMMUNIKATION

Hemse har ett trevligt centrum med flera matbutiker, systembolag, ett bra utbud av shopping, post, bank, bensinstation, vårdcentral, ryggklinik, tandläkare, skönhetsvård, frisör, restauranger, kafé, bar och vandrarhem. Jordbruket har stor betydelse för bygden och på orten finns olika företag som servar lantbruket.
Det finns en regelbunden daglig kollektivtrafik till och från Visby, samt till andra delar av ön.

SKOLA

Här finns ett utbud av flera förskolor och en grundskola som erbjuder skolgång i årskurs 1-9. Det finns även en populär folkhögskola med många spännande estetiska kurser.

SPORT OCH FRITID

Hemse är även platsen för den idrottsintresserade, här finns motionsspår, badhus, stor idrottsplats med fotbollsplan och ishockeyrink. För utomhusbad är det 1,5 mil till den östra kusten där det finns en rad trevliga badstränder.

GRÖNOMRÅDEN

Högby äng ligger alldeles i den norra utkanten av Hemse och är ett omtyckt och välbesökt grönområde. I slutet av samhället söderut ligger Hulte kruppar som är ett av Gotlands många och vackra ängen. Öppna ytor och skuggiga lundar med runda träbänkar bjuder in till en avkopplade stund i grönskan.

KULTUR

Det finns ett bibliotek och en bio som via filmklubben visar film året runt. Det finns en aktiv hembygdsförening som anordnar nationaldagsfirande, lammgrillningar och mycket mer. Genom samarbetet med Röda Korset har man tillgång till kurslokal på Kupan för bland annat studiecirklar och föreläsningar. Hemse kyrka ligger på huvudgatan och församlingens verksamhet fungerar som en social knutpunkt med olika arrangemang för alla åldrar.

Bostadsfakta

ROK – Rum och kök
ROKL – Rum och kök + loft
ROP – Rum och pentry
RKV – Rum och kokvrå
RKS – Rum och kokskåp

Kötider

Visa kötider

Kötider

Genomsnittlig kötid (mätt under perioden 2020-03-27 till 2023-03-27)

5 år
1ROK
6 år
2ROK
6 år
3ROK
8 år
5ROK0 år10 år

Våra kvarter i Hemse